banner

'Okula başlama yaşı' netleşti




Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, geçtiğimiz cuma günü sivil toplum kuruluşlarının başkanları ve bazı eğitimcileri toplantıya çağırdı. Eğitimciler 66-72 ay konusunda mutabakata vararak, Bakan Ömer Dinçer’den bu yönde kararın bir an önce verilmesini istediler.

Müsteşar Emin Zararsız, Talim Terbiye Kurulu Başkanı Emin Karip, Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabayık’la birlikte üst düzey bürokratlar ve çağrılan 8 sivil toplum temsilcisi “4 +4+ 4”’ü konuştu. SETA Vakfı Eğitim Direktörü Bekir Gür, Dr. Murat Özoğlu, Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan, TED’ten Genel Başkan Selçuk Pehlivanoğlu, Genel Müdür Sevinç Atabay,  Eğitim Reformu Girişimi Direktörü Prof.Dr. Üstün Ergüder, Koordinatörü Batuhan Aydagül ve uzmanlar toplantıya katıldı.

Yönetmelik çözecek

Saat 10.00’da başlayan toplantı akşam 17.00’ye kadar sürdü. Sivil toplum temsilcileri 4+4+4’te daha çok yaş konusu üzerinde durdu. İlköğretime başlama yaşının düşürülmesinin her kesimde kaosa yol açtığını belirten uzmanlar, başlama yaşının 66 ay sonrasında hatta, 66-72 ay arasında olması gerektiği konusunda ısrar ettiler. Eğitimciler 66-72 ay konusunda mutabakata vararak, Bakan Ömer Dinçer’den bu yönde kararın bir an önce verilmesini istediler. Bakan Dinçer, ise bunun Bakanlar Kurulu’ndan çıktıktan sonra yönetmelikle çözülebileceği mesajını verdi. Eğitimciler, 66 ay öncesinde çocuğu olan ailelerin okul uygun gördüğü takdirde ilköğretime başlayabileceğinin de üzerinde durdular.

Toplantıda yıllık ders saatleri ve ders günleri de tartışıldı. Seçmeli ders saatlerinin dünyadaki örnekleri üzerinde ciddi tartışmaların yapıldığı toplantıda 180 iş gününün yeterli, ama ders saatlerinin ise düşük olduğu görüşü belirtildi. Dünyada ders saatleri arasında teneffüslerde çeşitlilik olduğu, bazı ülkelerin 2 saati üst üste yapıp, yarım saat ara verdiği, Türkiye’de de fiili ders süresi ve kalitesinin arttırılması gerektiği konusunda görüş birliğine varıldı. Seçmeli derslerin de uzun uzun konuşulduğu toplantıda “Ders koymanın değil, nitelikli öğretmenin olması”nın önem taşıdığı belirtildi.

Danışılması çok faydalı

Cem Gülan (Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı) Milli Eğitim Bakanlığı’nın, biz eğitimcilerin görüşüne başvurması, bizimle ilgili bir konuda bize danışması çok faydalı. Biz de diğer sivil toplum kuruluşları gibi 66 ay sonrasından yanayız. Dünya eğitim sistemlerinin sunumunu izledik.

Görüş alınması sevindirici

Bekir Gür (SETA Vakfı Eğitim Direktörü)  Bakanlığın sivil toplum kuruluşlarının görüşünü alması çok sevindirci. Okula başlama yaşı konusunda bütün sivil toplum kuruluşları olarak görüşlerimizi ilettik. Ortak kanaatimiz 67 ay sonrasına zorunluluk getirmesi idi. Bu hem uygulanabilirlik, hem de pedagojik olarak doğru olacak. Zaten şu anda 69 ay sonrasında çocuklar okula kayıt olabiliyor. Böylece birkaç ay öne çekilmiş olacak. Ders saatlerinin arttırılması konusu da gündeme geldi.

66 ay üzerinden yanayız

Selçuk Pehlivanoğlu (TED Genel Başkanı) Bizim ana konu olarak üzerinde durduğumuz okul öncesi verilmiş önem sonucunda kazanılmış başarıların heba edilmemesidir. 72 ay değilse bile 66 ay üzeri bir yaklaşımdan yanayız. Böylece müfredat değişikliğine gerek kalmayacak, kapasite sıkışmayacak. Bir programlama ile nitelik artırımı ders saati artırımı bir programlama ile devreye girmesi gerekiyor.

(hürriyet)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.