banner

İşsizliğe yeni formül bulundu




Sakarya Üniversitesi, kalifiye eleman yetiştirilemediği için iş dünyasının eleştirilerine maruz kalan meslek yüksekokullarıyla ilgili örnek bir uygulamayı hayata geçirdi. Mezun olabilmek için gerekli olan 30 günlük staj şartını 5,5 aya çıkardı. İşletmeler, eylülde başlayacak çalışma için şimdiden öğrenci talebinde bulunmaya başladı.

işsizlik

Sakarya Üniversitesi (SAÜ), meslek yüksekokulu öğrencilerine mezun olabilmeleri için işletmelerde kesintisiz 5,5 ay çalışma şartı getirdi. Daha önce 30 gün staj yapmak için işletme bulamayan öğrencilere şimdi büyük talep var. SAÜ Meslek Yüksekokulları Koordinatörü Doç. Dr. Mehmet Sarıbıyık, uygulamanın eylül ayında başlayacak olmasına rağmen birçok işletmenin kendilerini arayarak çalıştırmak için öğrenci istediklerini belirtiyor.

Meslek yüksekokullarında (MYO) düzenlemeye giden üniversite, 3+1 modelini geliştirdi. 13 okulda devreye giren projede 4 dönem üzerinden verilen eğitimlerin, 3 dönemi okulda teorik ve pratik, bir dönemi ise tamamen işletmelerde uygulamalı eğitim olarak planlandı. Yeni model, öğrencileri başarılı olmaya da zorluyor. Not ortalamasını 1,8'e çıkarmayan öğrenci, işletmelere gönderilmeyecek ve mezun olamayacak. İşletmelere gönderilen öğrencilerin sigortasını okul yapacak. Öğrenciler stajla birlikte toplam 5,5 ay kesintisiz işletmede çalışacak. Bu şekilde hem uygulamalı eğitim alacak hem de bütçesine katkıda bulunacak.

Öğrencilerin yetersiz olan uygulama becerilerini artırmak için yollar aradıklarını belirten Sakarya MYO Müdürü Doç. Dr. Mehmet Sarıbıyık, 3+1 modelinin çıkış noktasını şu sözlerle anlattı: "Önümüzde iki seçenek vardı. İlki okullarda makine teçhizatları kurmak. İkincisi öğrenciyi o makinelerin bulunduğu yerde çalıştırmak. Her okula bu makineleri almak, çalıştırmak ve 5-10 senede yeni teknolojiye göre yenilemek mümkün değildi. Zaten buna da üniversitelerin gücü yetmez. Bu sebeple 'işletmelerin imkânlarını kullanalım' dedim. Hem çocuk yetişsin hem de sanayici nitelikli iş gücü kazansın." Bu düşünceyle 100'ün üstünde işletmeyle görüşerek bölümlerdeki programları günün şartlarına uyarladıklarını ifade eden Sarıbıyık, sanayi, sağlık, hizmet, turizm, gıda ve tarım sektörüne nitelikli iş gücü yetiştirmek için Türkiye'de ilk defa uygulanan 3+1 modelini geliştirdiklerini kaydetti.

Mezuna iş, işletmeye kalifiye eleman formülü

Sakarya Üniversitesi'nin 3+1 modeli önümüzdeki eylül döneminde başlayacak. Ancak şimdiden birçok işletme, üniversiteyi arayarak öğrenci isteğini dile getirmiş. Yeni sistemden hem öğrenci hem de işletmelerin memnun kalacağını belirten Sakarya MYO Müdürü Doç. Dr. Mehmet Sarıbıyık, "İşveren kalifiye eleman, mezun öğrenci de iş arama derdinden kurtulacak. İşletmeler daha şimdiden 'bize eleman verin' diye arıyorlar. Öğrenci, çalıştığı işletmede ihtiyaç olursa belki okul bittikten sonra da çalışmaya devam edecek, iş bulma endişesi yaşamayacak. Ayrıca sezonluk istihdam açıklarını da bu şekilde kapatacaklar." dedi.

Hem öğrenciler, hem işletmeler memnun

Sakarya MYO İnşaat Bölümü öğrencisi Nuray Çelik ve İbrahim Şişman, yeni modelde uygulamalı eğitime uzun bir zaman ayrıldığını belirterek, bunun mesleki tecrübe kazanmaları açısından avantaj sağladığını söylüyor. Makine bölümü öğrencisi Mehmet Yetkin de yeni teknolojik cihazların kullanımını öğrenecekleri için kolay iş bulabileceklerini ifade ediyor. İşletmelerin en büyük sıkıntısının yetişmiş eleman olduğunu belirten Sakarya Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kösemusul ise yeni modeli, sektöre kalifiye çalışan yetiştireceği için desteklediklerini dile getiriyor. Projeyi 'kazan-kazan' formülüyle açıklayan Otokar İnsan Kaynakları Yöneticisi Elif Bostancı da projenin faydalarını şöyle özetliyor: "Öğrenci, bir dönem boyunca tam olarak işe konsantre olarak becerilerini geliştirecek. İşletme de gelecekteki insan gücüne yatırım yapmış olacak."

(zaman)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.