banner

Vakıf üniversitelerine kulak verin




Sabah Gazetesi Yazarı Sait Gürsoy’un bugünkü yazısı.

Geçtiğimiz ay basınla bir araya gelen Vakıf Üniversiteleri Birliği üyeleri, ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü ziyaret ettiler. 62 üniversitenin mütevelli heyeti başkanları ile birlikte YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya'nın da bulunduğu ziyaret sırasında birlik yönetimi vakıf üniversitelerinin hem vizyonunu paylaştılar, hem de gelişimlerini daha hızlı hale getirmek için karar vericilerden beklentilerini dile getirdiler.

Vakıf yükseköğretim kurumlarında yüzde 30'u burslu olmak üzere yaklaşık 200 bin öğrenciye eğitim veriliyor. YÖK tarafından hazırlanan "Türkiye'nin Yükseköğretim Stratejisi" raporunda, vakıf üniversitelerinin toplam örgün öğretim içindeki yüzde 11 olan payının, 2025 yılına kadar yüzde 17'ye çıkması öngörülüyor. Dünyada bu oran, bugün yüzde 30 seviyesinde. Bence, desteklenmeleri durumunda vakıf üniversiteleri çok daha kısa sürede bu seviyelere çıkabilirler. Bugün vakıf üniversitelerinin ekonomimize katkısı 12 milyar lira. Ancak bu üniversitelerin hedeflerinin, 2023 yılında 45 milyar dolara çıkabileceğini tahmin ediyorum.

Çok önemli bir konuya daha dikkatinizi çekmek istiyorum. Türkiye; Çin, Hindistan, Güney Kore ve Almanya'dan sonra yurt dışına en çok öğrenci gönderen beşinci ülke durumunda. Geçen yıl yurtdışına 65 bin öğrencimiz gönderildi. Bu öğrencilerin yıllık harcamaları 2 milyar TL dolaylarında. Vakıf üniversitelerine destek verilmesi durumunda, bu kaynağın en az yarısının tekrar ülke ekonomisine kazandırabileceğini düşünüyorum.

Destek olmalıyız

Bu yıl, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) 1 milyon 850 bin kişi başvurdu.

Geçen sene bu rakam 1 milyon 700 bindi.

Arada 150 bin kişilik fark vardı. Bu da özellikle vakıf üniversitelerine geçen yıla nazaran bir miktar daha fazla kaydın olabileceğini gösteriyordu. 180 puan barajını geçen aday sayısı, 1 milyon 300 binle geçen yılın aynısı oldu. Temmuzun ikinci haftası Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçları belli olacak.

Ağustosun ikinci haftasında ise yerleştirme sonuçları açıklanacak. Yaptığım araştırma sonucu bence; vakıf üniversitelerinin lisans ve ön lisans programlarında yaklaşık 15 bin kontenjan boş kalabilecek. Çünkü her yıl, vakıf üniversitelerini kazanıp da kayıt yaptırmayanların oranı yaklaşık yüzde onlarda. Bu da üniversitelerin kontenjanlarını doldurabilmeleri için, kendilerini kamuoyuna çok iyi tanıtmaları gerektiğini gösteriyor.

(Sait Gürsoy-sabah)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.