banner

THKÜ ilk yerli uçağı üretecek




Sabah Gazetesi Yazarı Yaşar Özay’ın bugünkü yazısı.

Türkiye'nin tek "uzay üniversitesi" olma hedefiyle yola çıkan Türk Hava Kurumu Üniversitesi, 2014'te ilk yerli uçağı üretmeye hazırlanıyor. 82 şirketle işbirliğine giden üniversitenin hedefleri arasında ayrıca, Türkiye'nin ilk astronotlarını da yetiştirmek de var

2 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından açılışı yapılan Türk Hava Kurumu Üniversitesi (THKÜ), 2014 yılında ilk uçağını üretecek. Türkiye'nin tek "uzay üniversitesi" olma hedefiyle yola çıkan kurum, bu alanda 82 şirketle işbirliği görüşmelerini sürdürüyor. Eğitim sektöründe kendini "Türkiye'nin ilk uzay ve hava üniversitesi" olarak konumlandıran THKÜ, bu alanda ihtisaslaşarak ilk astronotları yetiştirmeyi de programına almış. THKÜ Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban, havacılık, uzay alanında çok büyük bir atılım yaratacaklarını belirterek, "Üniversitemizde bilim adamları, mühendisler, dünyanın en iyi üniversiteleriyle, en iyi işletmeleriyle işbirliği yapabilecek insanlar yetişecek. Bilgiler karşılıklı transfer edilecek ve bu alanda bilgi üretim merkezine dönüşeceğiz" diyor. Ban, üniversitenin önünün açık olduğunu, ilk yerli otomobil üretilmeden ilk yerli uçağı üretmeyi hedeflediklerini söyleyecek kadar da iddialı. 

'2014'TE UÇAK ÜRETE CEĞİZ'

2014'te iki ve dört kişilik ilk eğitim uçağını üretmeyi planladıklarını söyleyen Prof. Dr. Ban, "Uçağın tasarımı da üretimi de bize ait olacak. Havacılık ve uzay dışında hiçbir konunun dışına çıkmak istemiyoruz. Havaalanı ve 80'den fazla uçağı olan başka bir üniversite yok" şeklinde konuşuyor. Ban, yerli uçak üretimi için OSTİM'de bulunan 82 firmayla tek tek görüşmeler yapacaklarını ve uçağın parçalarını üretmek üzere firmalarla işbirliği kuracaklarını anlatıyor. Ban'a göre Türkiye uçak üretebilecek kapasiteye sahip bir ülke. Türk Hava Kurumu Üniversitesi bu konudaki koordine eksikliğini giderecek. Ban ayrıca, her ülkede mutlaka THKÜ'nin bir temsilciliğinin de bulunacağını belirtiyor.

550 ÖĞRENCİ ALA CAK

İzmir Meslek Yüksek Okulu'yla birlikte 236 öğrencisi bulunan THKÜ, yeni eğitim döneminde bölüm sayısını 13, öğrenci sayısını da 550'ye taşımayı hedefliyor. Geçen yıl Pilotaj ve Sivil Ulaştırma İşletmeciliği bölümlerine öğrenci yerleştirdiklerini anlatan Ban, sözlerini şöyle sürdürüyor: "87 yıllık THK, bu milletin bir kurumudur. Bu nedenle en büyük amacımız önümüzdeki birkaç yıl içinde üniversitemizi tamamen ücretsiz hale getirmek. Bu yıl İşletme Fakültesi'ni tamamen burslu hale getirdik. Bu sayıyı daha çok artıracağız."

İş garantili bölümler

Havacılık sektörünün son 5 yılda 7 kat büyüdüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Ban, öğrencilerin tamamına iş garantisi verdiklerini ifade ediyor. Ban, "Şu anda Türkiye'de 800'e yakın yabancı pilot uçuyor. Katma değerli işlerin bizim gençlerimiz tarafından yapılması gerekiyor" diyor. Türkiye'de ilk kez akademili pilotlar yetiştireceklerini söyleyen Ban, mezunların isterlerse okulda akademik kariyer de yapabileceklerini anlatıyor.

Yurt dışına açılıyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün açılışını yaptığı THKÜ, seneye beş yeni fakülte daha açmayı planlıyor. Prof. Dr. Ban planlarını şöyle anlatıyor: "Bilgisayar, elektrik-elektronik, mekatronik, endüstri, makine, uzay ve uçak mühendisliği bölümlerimiz açılacak. Dünyanın saygın üniversitelerinden biri olan Vaughn College ile öğretim elemanı ve öğrenci değişiminin yanı sıra araştırma işbirliği, mezunların iş fırsatları gibi konularda işbirliği anlaşması yaptık."

HEDEF ÜCRETSİZ EĞİTİM

Vakıf üniversitesi olarak yola çıkan THKÜ'nün hedefi kısa süre sonra tüm fakültelerinde ücretsiz eğitim vermek. Bunun ilk uygulamasını İşletme Fakültesi'nde başlatmış bile. Şu anda 60 öğrencinin tam burslu eğitim gördüğü üniversitede, 5 yeni fakülte ve bin öğrenciye eğitim verilmesi planlanıyor.

(Yaşar Özay-sabah)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.