banner

Bakan Dinçer ‘Türkçe Treni’ni yolcu etti




735. Yıl Karaman Türk Dil Bayramı etkinlikleri kapsamında hazırlanan ''Türkçe Treni'' Ankara Tren Garı'ndan düzenlen törenle Karaman'a yola çıktı.

türkçe treniMilli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, ''Çocuklara ve gençlere okuma alışkanlığını kazandırmak için zorlayıcı değil, cezbedici yöntemler kullanmak zorundayız. Aksi halde çocuklarımızı kendilerini ifade edebilmenin ve özgürleştirmenin yegane aracı olan dilden ve dilin imkanlarından mahrum etmiş olacağız'' dedi.

735. Yıl Karaman Türk Dil Bayramı etkinlikleri kapsamında hazırlanan ''Türkçe Treni'' Ankara Tren Garı'ndan düzenlen törenle Karaman'a yola çıktı.

Tören katılan Milli Eğitim Bakanı Dinçer, bütün yolculukların başlangıcının bir veda ve ayrılık ifade ettiğini, hüznü anlattığını belirterek, ''Bu yüzdün pek çoğumuz uğurlama törenlerinden, ayrılıklardan çok fazla hoşlanmayız ama bu trenin adı da yolcuları da gideceği yer de hiçbirimizin yabancısı değil'' dedi.

Yola çıkacak ''Türkçe Treni''nde yazarların, sanatçıların da yer alacağını belirten Dinçer, ''Türk Dil Bayramı'nın 735. yılında Türkçe'nin başkenti unvanını gururla taşıyan Karaman'da, Gençliğin Türkçe Kurultayı'nın gerçekleşecek olmasından çok büyük bir mutluluk duyuyorum. Bu kurultayda yeni anayasanın ve hukukun dilini tartışacak gençlerimize küçük bir tavsiyede bulunmak istiyorum, gençlerimiz ne kadar çok okur ve kelime dağarcıklarını ne kadar geliştirirlerse, bu çabayı ve özeni gösterdikleri oranda düşünce ve duygularını ifade etme imkanına kavuşacaklardır'' diye konuştu.

Bir toplumun kültür düzeyinin yükselmesinin, dilinin gelişmişliğiyle doğrudan orantılı olduğunu ifade eden Dinçer, dünyanın en eski ve köklü dillerinden biri olan Türkçe'nin dünyada yaklaşık 200 milyon insan tarafından konuşulduğunu söyledi.

Dinçer, ''Ancak bu büyük hazineyi kendimizin kılmak için onu her gün yeniden kazanmamız, Yahya Kemal gibi 'Türkçe ağzımda annemin sütüdür' diyerek, bir dil bilincini, özenini, sevgisini daima diri tutmamız gerekmektedir''dedi.

‘Okumayan bir nesil yetişmekte’

Bakan Dinçer, şöyle devam etti:

''Eğer bugün bizler günde ortalama 300-400 kelimeyle kendimizi ifade ediyorsak, üstelik bu kelimeleri doğru ve güzel telaffuz etmiyor ve doğru yazamıyorsak bu büyük hazinenin imkanlarından faydalanamıyoruz demektir. Mutlaka her birimizin birer yazar, birer şair gibi dilin bütün ifade imkanlarına sahip olması beklenemez. Ama hepimizin Türkçe'yi doğru, güzel ve sade kullanma yolunda bir çabası mutlaka olmalıdır. Bunu da yasaklarla, yaptırımlarla değil, dil bilincini, dil sevgisini oluşturarak sağlamalıyız. Bu konuda sadece öğretmenlerimize, anne-babalara, kurumlara değil tek tek hepimize büyük sorumluluklar düşmektedir.''

En etkili öğrenme yolunun kitap okumak olduğunu vurgulayan Dinçer, öğrencilerin okuma becerilerini geliştirmelerinin ve okuma yazma alışkanlığı kazanmalarının özellikle ilköğretim çağında şekillendiğini söyledi.

Dinçer, ''Bakanlık olarak çocuk ve gençlerin Türk ve Dünya edebiyatından seçkin örnekleriyle, uygun yaşlarda tanışarak okuma zevki ve alışkanlığını kazanmaları için çalışmalarımıza hız vermiş bulunmaktayız. Türkçemizin güzel ve etkili kullanıldığı eserler aracılığıyla çocuklarımızın söz varlıklarını zenginleştirebildiğimiz oranda Türkçe'nin büyük mirasına sahip çıkacak bilinçli gençlerimizin sayısını da çoğaltacağız'' diye konuştu.

Bugün sadece Türkiye'de değil dünyanın diğer ülkelerinde de okumayan bir nesil yetişmeye başladığını ifade eden Dinçer, televizyon, internet, bilgisayar gibi teknolojilerle önemli ölçüde değişen hayatta çocuklara ve gençlere okuma alışkanlığını kazandırmak ve gençleri kütüphanelere çekmek için zorlayıcı değil, cezbedici yöntemler kullanmanın zorunlu olduğunu belirtti. Dinçer, ''Aksi halde çocuklarımızı kendilerini ifade edebilmenin ve özgürleştirmenin yegane aracı olan dilden ve dilin imkanlarından mahrum etmiş olacağız'' dedi.

‘Türkçe, bizim milli kimliğimizdir’

Karaman Valisi Süleyman Kahraman da Türkçe Treni'nin geçen yıl Haydarpaşa Garı'ndan hareket ettiğini anımsatarak, bu yıl da Ankara'dan yola çıkarak, Kırıkkale, Kayseri'den geçip Karaman'a ulaşacağını belirtti.

Türkçe'nin yolunda yolcu olmayı ve bu yolculuğu önemsediklerini belirten Kahraman, ''Türkçe'nin her kelimesinde bizi birbirimize bağlayan anlamlar saklıdır. Türkçe'nin her kelimesi bize tek olmadığımızı, olamayacağımızı öğretir. Türkçe Treni aslında şehirler arasında değil, gönüller arasında bir yolculuk gerçekleştirecektir. İstiyor ve diliyoruz ki bu topraklarda yaşayan her insan Türkçemizin anlamından haberdar olsun'' dedi.

AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün ise dilin insanlar aracındaki temel iletişim aracı olduğunu ifade ederek, dilin aynı zamanda milletleri millet yapan temel unsurların başında geldiğini söyledi.

Akgün, ''Türkçe bizim milli kimliğimiz, onurumuz ve Türkçe'ye sahip çıkmak, onun gelişmesi, güzelleşmesi için mücadele etmek bizim deyişimizle en büyük vatanseverliktir diye düşünüyoruz'' dedi.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ise Türk Dil Bayramı kutlamalarında demir yollarının da dahil edilmesinden duyduğu memnuniyeti belirterek, trenlerin bir ulaşım aracının olmanın yanında kültür taşıyıcısı da olduğunu belirtti.

Trenin, Kırıkkale ve Kayseri garlarında çeşitli etkinlikler yapacağını anlatan Karaman, yüksek hızlı tren ile Karaman'a ulaşmanın kolaylaştığını anımsattı.

Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu da Karaman'ın dil başkenti ilan edildiğini ifade ederek, Türkçe üzerine yazılmış bütün eserleri, yazıları toplayarak büyük bir merkez oluşturmayı planladıklarını söyledi.

Konuşmaların ardından katılımcılarla Türkçe Treni'nin yanına giden Bakan Dinçer, hareket memurunun şapkasını takıp, hareket diskini kullanarak treni uğurladı.


YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.