banner

Türk işaret diline birlik geliyor




Milli Eğitim Bakanlığı Türk İşaret Dili'ni bir standarta kavuşturmak için yeni bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor.

işaret dili

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Hakan Sarı, kısa süre içinde tamamlanacak işaret dili sözlüğü, kitabı ve görsel materyallerin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, YÖK, TDK, İşitme Engelliler Federasyonu ve ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla paylaşılacağını, kurumların görüşü alındıktan sonra projenin Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'e sunulacağını söyledi.

İşaret dilindeki 3 bin civarında işarete tek tek açıklama getirileceğini ve standart herkes tarafından anlaşılabilecek bir işaret dili oluşturmak için çok dikkatli hareket edildiğini belirten Sarı, ''Bu nedenle biraz daha süre gerekti. Sonra ilgili kurumlarla görüşülerek kitap ve sözlüğün basımına geçilecek. İlgili kuruluşların 'benim de katkım oldu' dediği bir Türk dili sözlüğü olacak'' dedi.

Türk işaret dilinin temelinin Osmanlı'ya dayandığını anlatan Sarı, şunları kaydetti:

''O dönemden birçok işareti hala kullanıyoruz. Ne var ki savaştan yeni çıkmış Türkiye'de çok zorlu bir hayat mücadelesi varken, bu dil biraz zayıflamış. Sonraki süreçte de 1980'den sonra Anadolu Üniversitesi'nde işitme engelli çocuklar için eğitim merkezi kurulmuş. Bu merkez, çocuklara işaret dilini öğretmek yerine konuşmayı öğretmek gerektiğini savundukları için Türk işaret diline de karşı çıkmışlar.

Bu yüzden de bu kitabın, sözlüğün yayımı oluşturulamamış. Oysa Amerika ya da İngiltere'de bunlar mevcut. Ama diğer ülkelerde görsel olmazken bizde görseli de olacak. Özellikle kitabı okuyamayan, tutamayan ya da bulamayanlar görselden yararlanabilecek.''

Erzurum ve Konya'daki iki işitme engelli çocuğun hala farklı işaret dili kullandığını ifade eden Sarı, ''Bu sözlük Türk işaret dilinin standart hale getirilmesinde kesin bir temel sağlayacak. Dolayısıyla herkes işaret dilinin ne olduğunu görecek'' diye konuştu.

Sözlüğün hazırlanmasıyla Türk işaret diline yönelik resmi kursların açılacağını dile getiren Sarı, ''Böylece Türk işaret dilinde bir birlik oluşturulacak. İşaret dili çevirmenleri hiç zorlanmadan çeviri yapacak'' ifadelerini kullandı.

Sertifika kurslarının da başlayacağını vurgulayan Sarı, bu kurslarda işaret dile çevirmenlerinin yetiştirileceğini kaydetti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.