banner

Eğitimde en başarılı il Edirne




İstanbul'da Bilgi Odaklı Küresel Rekabet Projesi kapsamında yapılan araştırmaya göre eğitim araştırmasında Edirne, Türkiye’de 81 il arasında ilk sırada yer alıyor.

istanbul eğitim sıralamasıİstanbul Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi tarafından yürütülen projede öne çıkan verilerde eğitim endeksi dikkat çekiyor. Okul öncesi eğitim, ilköğretim, ortaöğretim düzeyi ve sınavlardaki başarı oranları gibi veriler dikkate alınarak ölçülen eğitim endeksinde Edirne, Burdur ve Isparta ilk üç sırayı paylaşırken İstanbul'un 45. sırada yer alması dikkat çekti. Bilgi Odaklı küresel Rekabet Projesi ilginç sonuçları ortaya koydu. Okul öncesi eğitim, ilköğretim, ortaöğretim düzeyi ve sınavlardaki başarı oranları gibi veriler dikkate alınarak ölçülen eğitim endeksinde Edirne, Burdur ve Isparta ilk üç sırayı paylaşırken tarım endeksinde Aydın, İzmir ve Manisa öne çıktı. Banka şube sayısı, borsa yatırımcı sayısı, kişi başına düşen kredi oranları gibi verilerle belirlenen finansal piyasalar endeksinde ise ilk üçte İstanbul, Ankara ve İzmir yer aldı.

İstanbul'da Bilgi Odaklı Küresel Rekabet Projesi’nin sonuçları, dün Küresel Rekabet Zirvesi'nde açıklandı. Koordinatörlüğünü Doç. Dr. Murat Şeker'in yaptığı çalışma, Türkiye'nin 81 ilinde ve İstanbul'da 39 ilçeye ait 16 farklı alanda 500'ü aşkın veri toplanarak gerçekleştirildi. Proje kapsamında İstanbul'da çoğunluğu dış ticaret sektöründe 1.014 şirket sahibi ile görüşüldüğünü ifade eden Şeker, şirket listelerini İstanbul Ticaret Odası'ndan temin ettiklerini belirtti.

Türkiye'de çoğu sektörde yüksek teknolojinin kullanımının yaygınlaştığını belirten Doç. Dr. Murat Şeker, finansal altyapı ve girişimciliğe bakıldığında sermayesiz iş kurmak için yeterli fırsatların bulunmadığını ve bankaların girişim sermayesi ya da iş geliştirmeye yönelik kredi imkânlarının oldukça düşük düzeyde olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Araştırma sonuçlarına göre, etik sorunlar kamu sektöründe olduğu kadar özel sektörde de görülüyor. Katılımcı şirketler özellikle kamu ihalelerinde rüşvet verme yoğunluğunun yüksek olduğunu vurguluyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.