banner

Rusya'ya 600 öğrenci gönderilecek




Mersin Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer santralin işletim sürecinde istihdam edilmek üzere Rusya’ya eğitime gönderilecek öğrenci sayısı 600’e çıkarıldı.

nükleer eğitim için rusyaya 600 öğrenci gönderilecekMersin Akkuyu'da yapılması planan nükleer santralde çalışacak 600 öğrenci Rusya'ya eğitime gönderiliyor. Rusya'daki eğitimleri sürecinde burs alacak olan ve her türlü ihtiyaçları karşılanacak olan öğrencilerin Türkiye'ye dönüşlerinde de işleri 'garanti'. Yüksek ücret ile işe alınacak öğrencilerin sahip olacağı hakları ise oldukça fazla.

Aydın'da katıldığı bir toplantı öncesi konu ile ilgili hurriyet.com.tr'ye konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bu yıl nükleer mühendislik eğitimine 75 öğrencinin gideceğini, toplamda 300 olan gidecek öğrenci sayısını 600’e çıkardıklarını söyledi. Bakanlığın konu ile ilgili son bilgileri pazartesi günü kamuoyuna açıklaması bekleniyor.

Burslu olarak Rusya’ya eğitime gidecek öğrenciler Rusya'daki Ulusal Araştırma Nükleer Üniversitesinde (MEPhI) eğitim görecek. Projeyi Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş. adı ile kurulan şirket hazırladı.

Bu yıl 75 öğrenci gidiyor

Daha önce yapılan açıklamaya göre bu yılın Eylül ayı döneminde 50 öğrencinin Rusya’ya gönderilmesi planlanıyordu. Ancak Bakan Yıldız’ın açıklamasına göre bu sayı yüzde 50’lik artış ile 75’e çıkarıldı.

Tamamı Proje Şirketi tarafından sağlanacak burs ile MEPhI'de eğitim görecek.

13 yıl mecburi hizmet

Söz konusu eğitimi tamamlayarak mezun olan öğrenciler Akkuyu nükleer santralinde en az 13 yıl mecburi hizmette bulunacak. Çalışanlara yüksek bir ücretin yanı sıra sigorta ve lojman gibi imkanlar da sağlanacak.

Son başvuru tarihi 23 haziran

Programa Türkiye'de yerleşik üniversitelerin mühendislik fakülteleri ile fen fakültelerinin “fizik ve/veya matematik” derslerinin okutulduğu tüm bölümlerinin halihazırda hazırlık, 1., 2., 3. ve 4. sınıfında eğitim gören veya bu bölümlerden mezun olan Türk uyruklu öğrenciler başvuru yapabilecekler.

İlgilenen öğrencilerin “http://www.rusyadaokumak.com/” adlı internet sitesinde yer alan formu doldurarak 23 Haziran 2012 günü gece 23.59'a kadar on-line başvuru yapması gerekiyor.

Başvuru sahibi öğrenciler 27 Haziran 2012 tarihinde Ankara'da yerleşik Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsünde yapılacak yazılı sınavı başarı ile geçen öğrenciler daha sonra ilan edilecek bir tarihte sözlü sınava tabii olacaklar.

Sözlü sınav sonucunda başarılı olan ilk 50 kişi Eylül ayından itibaren MEPhI'de eğitim görmeye hak kazanacaklar.

Tüm masrafları karşılanacak

Eğitim programı kapsamında öğrenciler bir yıl boyunca Rus Dili ve akademik Rus dili eğitimi alacak, akabinde ise 5,5 yıl sürecek bilimsel eğitim programını tamamlayacaklar.

Aylık 500 dolar tutarında bursun yanı sıra, Rusya'da eğitim hakkını kazanan öğrencilere proje şirketi tarafından yılda bir kere Türkiye-Moskova-Türkiye gidiş dönüş uçak bileti, okul kayıt ücreti (harç parası), ders kitapları ve her türlü materyal temini, 2-3 kişilik odaların bulunduğu öğrenci yurdunda barınma, mezuniyet sonrası 1-3 yıllık uygulamaya yönelik uzmanlık çalışma döneminde barınma imkanı verecek.

Öğrencilerin tüm sorunlarını 7 gün 24 saat iletebilecekleri Moskova'da mukim özel danışmanlar istihdam edilirken, eğitim programını başarı ile tamamlayan öğrencilere Mersin-Akkuyu Nükleer Güç Santralinde unvanları doğrultusunda iş imkanı, sağlık sigortası ve lojman imkanı sağlanacak.

Bu arada MEPhI'den mezun olup Akkuyu Nükleer Güç Santralinde istihdam edilecek Türk öğrencilere Moskova'ya en yakın nükleer güç santralinde görev yapan Rus mühendislerin aldığı ücretten az olmayacak şekilde maaş ödemesi yapılacak.

Sınıfta kalmama şartı

Sağlanan olanağa karşılık öğrencilerin de 1 yıllık hazırlık eğitiminden sonra ara vermeden kesintisiz olarak 5,5 yıllık akademik eğitime başlamak ve bunu başarı ile tamamlama sorumluluğu olacak.

Eğitim alacak öğrenci, eğitim programının bitiminin ardından Akkuyu Nükleer Güç Santralinde, Rusya'da eğitim görülen sürenin (1 yıl hazırlık 5,5 yıl akademik eğitim) 2 katı süre ile çalışmak zorunda olacak.

Seçilen 50 kişi Ankara'da gerçekleştirilecek oryantasyon eğitimine katılacak ve başarılı olup sağlık raporu sunana adaylar ile proje şirketi arasında taahhütname imzalanacak.

MEPhI Üniversitesinin yasal düzenlemeleri çerçevesinde, başarısızlık durumunda veya haklı gerekçe sunulmadan derslere katılmama durumunda öğrenciye herhangi bir Rus veya yabancı öğrenciye uygulanan ceza uygulanacak, söz konusu kusurları olan öğrenciler eğitimden uzaklaştırılacak.

(hürriyet)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.