banner

MEB 2011-2012 burs istatistiklerini yayımladı




Türkiye'de 106 ülkeden gelen 3 bin 433 öğrenci Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) burslusu olarak eğitimini sürdürüyor.

meb logoMEB 2011-2012 resmi istatistiklerinden derlenen bilgiye göre, Türkiye'de 3 bin 433 yabancı uyruklu öğrenci Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) burslusu olarak öğrenim görüyor. Dünyanın çeşitli bölgelerinden 106 ülkeden gelen öğrencilerin 2 bin 631'ini erkek, 802'sini kadın öğrenci veya araştırmacılar oluşturuyor.

Türkiye'de MEB bursuyla okuyan yabancı uyruklu öğrencilerden 2 bin 471'i lisans, 598'i yüksek lisans, 349'u doktora yapıyor. Gürcistan, İtalya, Macaristan, Polonya, Tunus ve Ukrayna'dan 15 kişi Türkiye'de araştırmacı olarak MEB bursu alıyor.

Türkiye'de burslu okuyan yabancı uyruklu öğrencilerin geldikleri ülkeler şöyle:

"Afganistan, Almanya, Arnavutluk, Azerbaycan, Bahreyn, KKTC, Bangladeş,  Beyaz Rusya, Benin, Bolivya, Bosna Hersek, Bulgaristan, Burnika Faso, Burundi,  Cezayir, Cibuti, Çad, Çin, Doğu Türkistan, Ekvator Ginesi, Endonezya, Estonya,  Etiyopya, Fas, Fildişi Sahilleri, Filistin, Filistin Başkonsolosluk, Gabon,  Gambiya, Gana, Gine, Gine-Bissau, Güney Afrika, Gürcistan, Hırvatistan, Irak,  İran, İslam Konferansı Örgütü, İspanya, İtalya, Kamboçya, Kamerun, Karadağ,  Karayip Devletler Birliği, Karayipler Birliği, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan,  Komor Adaları, Kongo, Kongo Demokratik, Kore, Kosova, Kuveyt, Lesotho, Liberya,  Libya, Lübnan, Macaristan, Madagaskar, Makedonya, Maldivler, Malezya, Mali,  Mauritius, Meksika, Mısır, Moğolistan, Moritanya, Mozambik, Namibya, Nepal,  Nijer, Nijerya, Orta Afrika, Özbekistan, Pakistan, Polonya, Romanya, Rusya,  Senegal, Şeyseller, Sırbistan, Sierra-Leone, Slovakya, Somali, Sri Lanka, Sudan,  Suriye, Suudi Arabistan, Svaziland, Tacikistan, Tanzanya, Tayland, Togo, Tunus,  Türkmenistan, Uganda, Ukrayna, Ürdün, Vietnam, Yemen, Yunanistan, Zambiya, Zanzibar, Zimbabve."

En çok Afganistan'dan geldiler

En çok öğrenci Afganistan'dan geldi. Bu ülkeden gelen erkek öğrenci sayısı 604, kız öğrenci sayısı 94. Endonezya'dan 121'i erkek, 19'u kız olmak üzere 140 öğrenci Türkiye'de burslu olarak öğrenim görürken, Filistin'den 304 öğrenci lisans, yüksek lisans ve doktora programında MEB burslusu olarak eğitim görüyor.

Moğolistan'dan 100, Pakistan'dan 105, Yemen'den de 101 öğrenci Türkiye'de burslu okuyor. Yemen'den gelen öğrencilerin sadece biri kız.

Komşu ülke Yunanistan'dan 223 öğrenci burslu eğitim için Türkiye'yi seçerken, diğer ülkelere göre bu ülkede kız öğrenci sayısı erkeklere oranla daha fazla. Yunan öğrencilerin 116'sı kız, 107'si ise erkek.

8 ülkeden birer öğrenci

Almanya, Bolivya, Kuveyt, Libya, Macaristan, Polonya, Svaziland ve Zanzibar'dan sadece 1'er öğrenci Türkiye'de MEB bursuyla öğrenimini sürdürüyor. Bunlardan Macaristan, Polonya, Bolivya ve Almanya'dan gelen öğrencilerin hepsi yüksek lisans yapıyor.

Kuveyt, Libya, Svaziland ve Zanzibar'dan Türkiye'ye gelerek burslu okuyan öğrenciler lisans programında bulunuyor; Macaristan ve Polonya'dan gelenler ise araştırmacı olarak görev yapıyor.

(hürriyeteğitim)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.