banner

Her 5 kişiden birinin süte hassasiyeti var




İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Pediatrik Gastroenteroloji Bilim Dalı Çocuk Gastroenterolojisi uzmanı Doç. Dr. Vildan Ertekin, ''Halk arasında süt ya da süt ürünlerine hassasiyet olarak bilinen laktoz intoleransı, Türkiye nüfusunun yüzde 20'sinde görülüyor'' dedi.

okul sütüİstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Pediatrik Gastroenteroloji Bilim Dalı Çocuk Gastroenterolojisi uzmanı Doç. Dr. Vildan Ertekin, laktoz intoleransının süt şekerinin vücutta emilememesi sonucu oluştuğunu belirterek, laktoz intoleransının süt alerjisiyle karıştırıldığını vurguladı.

Açıklamasında, ''Halk arasında süt ya da süt ürünlerine hassasiyet olarak bilinen laktoz intoleransı, Türkiye nüfusunun yüzde 20'sinde görülüyor'' ifadesine yer veren Ertekin, hastalığın, laktaz adı verilen enzimin eksikliği veya olmaması durumunda sütün sindirilememesi sonucunda meydana geldiğini kaydetti.

Ertekin, süt ve süt ürünleri tüketiminden sonra, bağırsaklardan emilemeyen süt şekerinin sebep olduğu hastalığın belirtilerinin karın ağrısı, karında kramplar, aşırı gaz ve ishal şeklinde görüldüğünü aktararak, laktoz intoleransı bulunan kişilere süt içirilmesi konusunda ısrarcı olunmaması gerektiğinin altını çizdi.

Süt ve süt ürünleri tüketimi halinde, laktozsuz sütlerin tercih edilmesini öneren Ertekin, laktoz intoleransını teşhis etmek için birçok farklı yöntem olduğunu, birkaç gün süreyle laktoz içeren besinlerden uzak durulduktan sonra 2 bardak yağsız süt içilerek evde test yapılabileceğini anlattı.

Ertekin, belirtilerin ortaya çıkması halinde bir uzmana başvurarak patolojik testlerin yapılması gerektiğini vurgulayarak, ''Laktoz intoleransı teşhisi konulan hastalar, kendiliğinden süt alımını keser, pek çok kişi 'sütü sevmiyorum onun için tüketmiyorum' der'' ifadelerini kullandı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.