banner

Dershaneler kapatılmadan kapanmaya başladı




Başbakan Erdoğan’ın Mart ayının sonunda yaptığı “Özel dershaneler ya lise olacak ya kapanacak” açıklaması dershanelere zor günler yaşatıyor. Nisan ayında başlayan sezonda kayıtlar geçen yıla göre yüzde 80 düştü. Dershaneler, “Kapanırsa paramızı kaybederiz” diyen velilere uygulamanın bu yıl çıkmayacağını anlatmaya çalışıyor.

dershaneler kapanacakBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Mart ayının sonunda söylediği “Dershaneler ya kapanacak ya da lise olacak” sözleri kayıt sezonunu vurdu. Milli Eğitim Bakanlığı’nın ‘Şimdilik çalışma yok’ açıklamasına rağmen veliler parasının yanmasından korktuğu için kayıtlar yüzde 80 oranında düştü. Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Kurucusu ve Kavram Dershaneleri’nin sahibi Bahattin Durmuş, “Nisan ayında başlayan ve Ağustos’a kadar süren sezonda kayıtlar bıçak gibi kesildi. Nisan’da günde 100 kayıt yapan dershaneler 20 kayıt yapmaya başladı. Günlerimiz velilere değişiklik olmayacağını söylemekle geçiyor” dedi.

‘Yatırımlar durdu’

Başbakan Erdoğan, Mart ayında üniversite giriş sınavlarını da üniversite hazırlık kurslarını da ortadan kaldıracaklarını belirterek, “Bu dershaneler ya liseye dönecekler ya da kapanacaklar. Çünkü insanların ellerindeki son imkânları bu alanda kullanmalarını istemiyoruz” demişti. Bu sözler üzerine dershane sektörü paniklemiş, Milli Eğitim Bakanlığı ise yaptığı ‘Şu an değişiklik yok’ açıklamasıyla dershaneleri rahatlatmıştı. Ancak bu açıklama da velileri tatmin etmedi. Orta ve alt gelirli vatandaşların dershaneleri tercih ettiğini belirten Bahattin Durmuş, “Başbakan’ın sözünden sonra velilerde ‘Parayı verdikten sonra kapanırsa yanarım’ korkusu başladı. Velilere şimdilik böyle bir uygulama olmadığını anlatmaya çalışıyoruz. Kayıtların yanında yeni dershane açılışları da durdu. Kimse yatırım yapmak istemiyor” dedi.

Özel dershane ücretlerinin ortalama 1.500 lira olduğunu hatırlatan Durmuş, şunları söyledi: “4 bin dershane ve onbinlerce çalışan var. Dershaneleri kapatmak yerine haftaiçi lise, haftasonu dershane olarak kullanabilirler. Zaten hafta içi sembolik olan öğrenci sayısı son dönemde neredeyse sıfıra indi.”

(vatan)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.