banner

Öğrencilere meslek seçiminde önemli 5 adım




Gaziosmanpaşa Belediyesi bünyesinde yer alan Aile Danışma Merkezi tarafından düzenlenen Uzman Psikiloglarlarla “Çarşamba Seminerleri”nin bu haftaki bölümünde Psikolojik Danışman Mine Çelik tarafından “Gençlerde Meslek Seçimi” işlendi.

mezuniyet Gaziosmanpaşa Belediyesi tarafından düzenlenen seminerde Psikolojik Danışman Mine Çelik, gençlere meslek seçimi konusunda bilgiler verdi. Çelik “Karar aşamalarında bazılarımız umutsuzluğa kapılır, bazılarımız vazgeçer, bazılarımız ise yola devam eder. Bizim için önemli olan yola devam edenlerin bu kararı nasıl verdiklerinde yatmaktadır” dedi.

Gaziosmanpaşa Belediyesi bünyesinde yer alan Aile Danışma Merkezi tarafından düzenlenen Uzman Psikiloglarlarla “Çarşamba Seminerleri”nin bu haftaki bölümünde Psikolojik Danışman Mine Çelik tarafından “Gençlerde Meslek Seçimi” işlendi.

Öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği seminerde konuşan Çelik, meslek seçiminin insan yaşamındaki önemli dönüm noktalarından biri olduğunu belirterek “Mutlu bir birey olabilmek için meslek seçimine gereken önemi vermek ve doğru bir kariyer planlaması yapabilmek gerekiyor’’dedi.

Dünyanın her ülkesinde gençlerin seçim dönemlerinde aynı kaygıları hissettiklerine dikkat çeken Mine Çelik, “Bu aşamadan sonra bazılarımız umutsuzluğa kapılır, bazılarımız vazgeçer, bazılarımız ise yola devam eder. Bizim için önemli olan yola devam edenlerin bu kararı nasıl verdiklerinde yatmaktadır” diye konuştu.

Çelik, “İnsanların kişilikleri, yetenekleri, bilgileri yönünden birbirinden farklı oldukları gibi her mesleğinde getirdiği ilgi, yetenek ve kişilik özellikleri de farklılık gösterir. Ben neler yapabilirim? Bireyin yeteneklerinin belirlenmesi, Karakterim nasıl? Kişilik özelliklerinin belirlenmesi, Ben neleri yapmaktan hoşlanırım? İlgi alanlarının belirlenmesi, Ben ne istiyorum? İş yerlerinin belirlenmesi ve ilgi duyulan mesleklerin incelenmesi gerekir” diye konuştu.

Çelik, yeteneklerinin yanı sıra öğrencilerin kendilerini özgürleştirmelerini ve geleceklerıni sağlayacak meslekleri seçmeleri gerektiğini hatırlatarak özetle şunları söyledi,

“Meslek seçimini etkileyen faktörler arasında ekonomik şartlar, toplum içinde var olma, sosyal beklentiler, değer yargıları, yaşamla ilgili uzun ve kısa vadeli hedefler vardır. Ama herşeyden önemlisi 5 adımda yatmaktadır. Bunlar kendinini tanımak, ne istediğine karar vermek, hedef koymak, plan yapmak ve eyleme geçmektir. Bu beş adımı layıkıyla yerine getirenler meslek şeçtiklerinde başarıya ulaşma yolunda en önemli kararları da almışlardır.”

Enteraktif bir seminer veren Psikolojik Danışman Mine Çelik, konuşma aralarında öğrencileri gelecekte yapmayı planladıkları hedefleri konusunda düşünmeye davet edip, onlardan hayallerini anlatmalarını istedi. Öğrenciler, büyük bir dikkatle izledikleri seminer sonrası toplantıdan çok şey öğrendiklerini belirtti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.