banner

MEB’den ‘sanal zorbalık’ broşürü




Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı ''Sanal Zorbalık Nedir'' broşüründe, sanal zorbalığın tanımı, nedenleri ve yol açacağı sonuçlarla çocukları sanal zorbalığa iten ailesel nedenler sıralanıyor.

sanal zorbalık broşürüYenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan el broşüründe, sanal zorbalık, ''Bir birey ya da grubun bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak kasıtlı ve sürekli olarak başkalarına zarar vermeye çalışması'' şeklinde tanımlanıyor.

Sanal zorbaların elektronik yolla mağdurun evine girerek, evdeki diğer bireylerin haberi olmadan, zorba davranışlarla kullanıcıya zarar verebileceği vurgulanan broşürde, sanal ortamın zorbalığı yapan kişinin kimliğini kolayca gizlemesine, yapılan zorbalığı birçok kişinin görmesine ve bilmesine izin verdiği ifade ediliyor.

En çok 11-16 yaş arasında gerçekleşiyor

Araştırmaların gerçek ortamda zorbalık yapan çocukların sanal ortamda da zorbalık yaptığını, gerçek ortamda zorbalıkla karşılaşan çocukların sanal ortamda da bu tür davranışlara maruz kaldığını gösterdiği belirtilen broşürde, ''Araştırmaların ortaya koyduğu bir başka sonuç da sanal zorbalığın en çok 11-16 yaşları arasında gerçekleştiğidir'' deniliyor.

Broşürde, sanal zorbalık kapsamında bulunan davranışlar şöyle sıralandı:

''E-posta aracılığıyla birine hakaret, cinsel içerikli, tehdit içeren mesajlar gönderme; izin almadan bir kimsenin bilgisayardaki bilgilerini alma; sohbet odasında hakaret, cinsel içerikli tehdit içeren konuşmalar yapma; SMS aracılığıyla hakaret, cinsel içerikli tehdit içeren mesaj gönderme; online oyunlarda hakaret, cinsel içerikli tehdit içeren konuşmalar yapma; özel numara ile rahatsız etme; izinsiz fotoğraf, video çekme ve yayma; bir kimsenin messenger ve e-posta hesaplarının şifrelerini alarak özel mesajlarına ulaşma.''

Ailelerin de sorumluluğu var

Çocukları sanal zorbalığa iten ailesel nedenlerin başında aileleri tarafından yeterince denetlenmemeleri, ailelerin çocuklarını ağır şekilde cezalandırmaları ve onlara yeterince sevgi göstermemeleri geliyor.

Broşürde, çocukların sanal zorbalığa maruz kalmalarının, bir diğer ifadeyle sanal kurban olmalarının nedeni ise ebeveynlerin çocuklarını yetiştirme konusunda sergiledikleri olumsuz tutum ve davranışlar gösteriliyor.

Sanal zorbalığın yol açabileceği sonuçlara da işaret edilen broşüre göre, çocukta üzüntü, korku, öfke, aşağılanmışlık, nefret, intikam isteği gibi duygular; okuldan kaçma, okula devamsızlık, kuralları çiğneme, saldırganlık gibi davranışlar ortaya çıkabilir. Çocuklarda depresyon, madde kullanımına suç işlemeye eğilim ve okul başarısının düşmesi de sanal zorbalığın psikolojik etkileri olarak vurgulanıyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.