banner

Sınıf öğretmeni ve genç ozanları




Türkiye'nin en küçük şehri Bayburt'ta bir koro var ki dillere destan. Verdikleri konserlerle ününü başka şehirlere taşıyan Genç Ozanlar Korosu, başarısını sınıf öğretmeni Erdoğan Şahinoğlu'na borçlu.

genc_ozanlar korosuÖğrencilerinin hayatını değiştiren öğretmen hikâyelerini anlatan birçok film çekilmiş olsa da 'Ölü Ozanlar Derneği' unutulmazlardan biri. Filmde edebiyat öğretmeni, disiplinli erkek okulu öğrencilerini şiirin gizemli dünyasıyla tanıştırıyor, onlara dünyaya farklı açılardan bakmayı öğretiyor. Filmlere konu olabilecek idealist bir öğretmen hikâyesi de, Türkiye'nin en küçük şehri Bayburt'tan. Sınıf öğretmeni Erdoğan Şahinoğlu, öğrencilerine saz çalmayı öğreterek onları müzikle tanıştırmış. Müzik öğretmeni olmamasına rağmen öğrencilerine kurs verip enstrüman çalmayı öğreten Şahinoğlu, aynı zamanda miniklerden oluşan 'Genç Ozanlar Korosu'nu da kurmuş. İlk konserlerini okulun bodrum katında verseler de koronun ünü şimdi il sınırlarını aşmış. Öyle ki minikler, Aydın'dan Gümüşhane'ye kadar Türkiye'nin farklı illerine konser vermeye gidiyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 2008 yılındaki Bayburt ziyaretinde Genç Ozanlar, Cumhurbaşkanı senfoni orkestrasıyla birlikte aynı sahneyi paylaşmıştı. Şahinoğlu, "Koro vesilesiyle öğrencilerin yeteneklerini keşfediyoruz." diyor.

Kendisi de Bayburtlu olan Erdoğan Şahinoğlu'nun, koro kurma fikri 2006 yılında şehir merkezinde bulunan 21 Şubat Kurtuluş İlköğretim Okulu'na tayin olmasıyla başlar. Bazı öğrencilerin sosyal olmadığını fark eden Şahinoğlu, velilerin de izniyle 4-5 çocukla birlikte koro kurar. Başarı yakalanınca, fikir okul yönetimi ve diğer velilerle de paylaşılır, proje bütün okula yayılır. Genç Ozanlar Korosu'nda şimdi okulun farklı sınıflarından 40 öğrenci var. Öğrencilerden hiçbiri çalışmalara dahil olduğunda saz çalmayı bilmiyormuş. Koro çalışmaları kapsamında her yıl yaklaşık 15 türkü öğreniliyor. Repertuarda Türkiye'nin bütün bölgelerinden türküler bulunsa da kendi kültürlerini tanımak adına yılda en az 3 Bayburt türküsü söyleniyor. Korodaki öğrencilerin derslerinde başarılı olduklarına değinen Şahinoğlu, "Çocuklara hep hayatta iki özelliğiniz olmalı. Biri hobileriniz, biri de kendi seçtiğiniz meslek." Nasihatinde bulunuyor. Yedinci sınıf öğrencisi Mustafa Budak, koroya üçüncü sınıfta dahil olmuş. Budak, "Konserlere gittiğimizde müzisyen ağabeylerimizle karşılaştık, heveslendim. Ben de müzisyen olmaya karar verdim." diyor. Mustafa'nın sesinin güzel olduğunu söyleyen Şahinoğlu da, "Hem çalıp hem söyleyecek. İleride başarılı bir müzik adamı olacak diye düşünüyorum." ifadesini kullanıyor. Grubun en küçüklerinden Enes Şahin ve Resul Yıldız ise üçüncü sınıf öğrencisi. Miniklerden Yıldız, çalışmalara bu yıl başlamış, Şahin ise 2 yıldır kendinden büyük sazı çalıp söylüyor.

(zaman)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.