banner

Tüm dünya onu konuşuyor




Tüm dünyanın konuştuğu ilköğretim öğrencisi Habertürk’e röportaj verdi. Türk anne ve Ermeni babanın kızı Klara Yeteroğlu’nun özel röportajı.

klara yeteroğlu“Kendimi bildim bileli bir tarafım Türk ve Müslüman, bir diğer tarafım da Ermeni ve Hıristiyan” diye başladığı yazısıyla uluslararası gündeme oturan Erdil Koleji 8. sınıf öğrencisi Klara Yeteroğlu, “Aslında Türkiye’de Ermeni sorunu yok. Değişik nedenlerle iki taraf da birbirine düşürülüyor” diyor.

İlköğretim öğrencisi Klara Yeteroğlu, “Türkiye’de Ermeni Olmak” başlıklı yazı ile Darüşşafaka Lisesi’nin bir yarışmasına katıldı. Yarışma, gazeteci-yazar Ahmet Rasim’i yaşatmak için düzenlenmişti. Klara’nın yazısı yarışmada birinci oldu. Ancak nasıl olduysa yazı bir anda ABD’de Ermeni Soykırımı Araştırma Merkezi’nin internet sitesi başta olmak üzere birçok blogda yer alıp tıklanma rekorları kırdı. Ve Klara da bir anda uluslararası gündeme oturdu. İşte o Klara’yı dün İstanbul’da bulup konuştuk. Klara “Ben hem Türk’üm, hem de Ermeni. Adım Klara, soyadım Yeteroğlu. Sanırım bu her şeyi özetliyor” sözlerini tekrarladı ve tüm dünyaya mesaj verdi.

BABASI ERMENİ, ANNESİ TÜRK

 14 yaşındaki Klara Yeteroğlu, Ermeni bir baba ile Türk bir annenin iki çocuğundan biri. 7 yaşındaki kardeşi Alex, ilkokul birinci sınıfa gidiyor. Annesi Dilek Yeteroğlu (35) ev kadını, baba Murat Yeteroğlu (40) ise kuyumcu. Anasınıfını Özel Kalfayan Ermeni İlköğretim Okulu’nda okuyan Klara, Özel Aramyan Uncuyan Ermeni İlköğretim Okulu’nda da ilk beş yılı tamamlamış. Şu an Erdil Koleji 8. sınıfta okuyan Yeteroğlu, “Daha önceleri de kompozisyonlar yazardım. Ancak ilk kez böyle bir yarışmaya katıldım. Yazının internet sitelerinde paylaşılması beni çok şaşırttı. Bu kadar ilgi göreceğini beklemiyordum. Ermeni sorunu konusunda hep geçmişe dönük yorumlar yapılıyor. Benim yaşadıklarım ile yazılıp çizilenler çok farklı olduğu için bu yazıyı kaleme aldım. Çünkü olaylar yanlış yansıtılıyor. Aslında Türkiye’de Ermeni sorunu yok. Değişik nedenlerle iki taraf da birbirine düşürülüyor” diyor. 

‘TÜRKİYE’DE ÇOK MUTLUYUM’

 Yeteroğlu şöyle devam ediyor: “Tüm bunları zaten ailemle, yakın çevremle konuşuyordum. Yazdıklarım, kendi arkadaşlarımla da konuştuğum şeylerdi. Ermeni arkadaşlarım da yazımı çok beğendi. Türkiye’de bir Ermeni olarak çok mutlu yaşıyorum. Devlet de her türlü sorunumuzda yardımcı oluyor. Ermeniler olarak iddia edildiği gibi Türkiye’de hiçbir sorun yaşamıyoruz. Aslında büyüklerin biz küçüklerden öğreneceği bazı şeyler var.” Gelecekte roman yazmak istediğini anlatan Yeteroğlu’nun hedefiyse, başarılı bir plastik cerrah olmak.

İŞTE O KOMPOZİSYON

 ‘Ben Türk’üm, Ermeni’yim, aslında Türkiyeli’yim’

“Kendimi bildim bileli bir tarafım Türk ve Müslüman, bir diğer tarafım da Ermeni ve Hıristiyan... Neden yüzyıllarca bir arada yaşayan bu iki dost topluluk birbirine düşürülmek isteniyor? Ben annesi Türk, babası Ermeni olan biriyim. Bu ülkede Ermeni okulunda okuyup, kilisede ibadetimi yapabiliyorum. Ermenice çıkan gazete ve dergileri rahatlıkla satın alıp Ermeni gündemini takip edebiliyorum. İşin ilginç yanı bütün bu faaliyetlerimizde devletimizin bize sürekli maddi manevi destek vermesini de büyük bir gururla ifade etmek istiyorum. Bence sorun yine dış kaynaklı güçler. Bizim bu ülkede rahat olmamızı istemiyorlar. Ben hem Türk’üm hem de Ermeni. Ben aslında Türkiyeli’yim. Yıllar önce ne yaşandığını düşünmek ya da o günlerde yaşanan kötü olayların sonuçlarını bize çektirmek isteyenlerden bıktım. Bizi kendi halimize bırakmalarını ve dostça yaşamlarımıza müdahale etmemelerini istiyorum.”

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.