banner

Uluslararası Türkçe Olimpiyatları




Sabah Gazetesi Yazarı Sait Gürsoy’un bugünkü yazısı.

sait gürsoyUluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından bu yıl 10'uncusu düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, 30 Mayıs-14 Haziran arasında gerçekleşecek. Olimpiyatlarda yarışmak için 5 kıtadan, 135 ülkeden Türkiye'ye bin 500 genç gelecek. 41 il ve 65 sahnede yapacakları gösterilerle, yine Türkçe sevdalılarına bayram yaşatacaklar. 9 yıldır Uluslararası Türkçe Olimpiyatları çatısı altında buluşan dili, dini, rengi ve ırkı farklı binlerce Türkçe sevdalısı genç, her yıl farklı bir sloganla dünyaya barış, sevgi, dostluk ve kardeşlik mesajları veriyor.

Önceki yıllarda dünyaya "Sevgi dili Türkçe", "Aynı dili konuşuyoruz" , "Gelin tanış olalım" gibi anlamlı mesajlar verildi. Bu yıl "İnsanlık el ele, bayram o bayram olur" denilerek, tüm dünyaya sevgi ve kardeşlik diliyle seslenilecek. Şarkı, şiir, halk oyunları, genel kültür, güzel konuşma ve özel beceri gibi 20 ayrı kategoride kıyasıya yarışacak gençler, hem Türkçelerini konuşturacak, hem de yarışarak farklı kültürleri ve ülkemizi tanıyacak. Aynı zamanda 7 kıtada yaklaşık 140 ülkede Türkiye ile barış köprüleri kuran Türk Okulları; ülkemizin, Türkçe'nin ve Anadolu kültürünün, dünyanın dört yanından gelen binlerce Türkçe sevdalısı gençle buluşmasını sağlıyor. Türk okulları sayesinde, geleceğe dair daha çok umutlar besliyorum.

Barış dili Türkçe

Kültürlerin kaynaşması, farklı kültürlerden insanların anlaşması dille oluyor. Türkiye'nin dünya ülkeleriyle geliştirdiği ilişkiler, Türkçe öğrenen binlerce gencin mevcudiyeti, ileride dilimizin hak ettiği konuma gelebileceğini gösteriyor. Ülkeler arası sınırların yok olmaya başladığı, zaman ve mekân kavramlarının kaybolduğu bir iletişim çağında yaşıyoruz. Türkiye'nin ve Türk insanının dünyayla iletişim kurmasının zorunluluğunun farkında olmalıyız. Türkçemizi dünyada hak ettiği konuma getirmek, dilimizin daha yaygın şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla, böyle aktiviteler düzenlemeliyiz.

Bu güne kadar dilimize yeterince önem verilemedi. Bu gençler aynı zamanda bizim kültürümüzü tanıyarak, gönüllü elçilerimiz oluyor. Dilimizin bir sevgi dili olması, dünyanın değişik ülkelerinde gençlerce kullanılması ve gelecek nesillerin bir barış dili olarak Türkçe ile anlaşabilmesi beni çok mutlu ediyor.

(Sait Gürsoy-sabah)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.