banner

Dünyadaki okul sütü uygulaması




Okullarda bu ay başında dağıtımına başlanan bedava süt konusunda tartışmalar sürerken, konu İzmir Çeşme'de düzenlenen zirvede masaya yatırıldı.

okul sütü'Ulusal Süt Zirvesi 2012-Süt ve Süt Endüstrisi Konferansı'nın açılışında konuşan Ulusal Süt Konseyi Başkan Yardımcısı ve Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muhittin Özder, Okul Sütü Projesi'nin 36 ülkede uygulandığını söyledi.

Tayland'da üretilen sütün yüzde 25'inin, Amerika'da ise yüzde 7'sinin okullarda dağıtıldığına işaret eden Özder, "Türkiye'de üretilen sütün yüzde 5 ile 7'si okullarda dağıtılacak. Bu göz ardı edilmemeli." dedi. Dünya süt üretiminin üçte birlik kısmının Avrupa'da gerçekleştirildiğini ifade eden Prof. Dr. Özder, gelişmiş ülkelerde kayıt altına alınan süt üretiminin yüksek olduğunu kaydetti. Özder, "Sütün kayıt altına alınmasıyla süt kalitesi arasında önemli bir ilişki var. Yıllara göre bakıldığında son 10 yılda süt üretiminde önemli bir artış olduğu gözleniyor. Sadece son 5 yılda süt üretiminde 66 milyon tonluk bir artış gerçekleştirilmiş. Sütün, boyu uzatma özelliğinin yanı sıra zihinsel gelişime sağladığı katkı ortaya konduğu için ülkeler süt üretimini artırma yoluna gitti." dedi. Konsey olarak Okul Sütü Projesi'ni desteklediklerini, 'gençlerin sağlıklı gelişimi ile düzenli tüketim alışkanlığına sahip olmalarının' konseyin temel hedefleri arasında bulunduğunu vurgulayan Prof https://canadianviagras.net. Dr. Özder, hedefleri arasında süt üretiminde istikrarın sağlanmasının da yer aldığını ifade etti. Özder, dünyada süt ve süt ürünleri tüketiminin hızla arttığını, buna karşılık üretimdeki artışın talebi karşılamadığını ifade etti.

Özder, şu bilgileri verdi: "Süt fiyatları her geçen gün artıyor. Türkiye'deki süt fiyatları da birçok ülkeden yüksek. Türkiye'deki yaklaşık 11 milyon ton olan süt üretiminin 7 milyon tonu kayıt altında. Türkiye'de inek sütünün toplam süt üretimindeki payı yaklaşık yüzde 92. Dünyada bu oran yüzde 82. Koyun sütü ise Türkiye'deki üretimin yüzde 6'sını karşılıyor. Dünyada kişi başı süt tüketimi 104 litre olarak belirlenmişken Türkiye'de 187 litre, AB ülkelerinde 313, ABD'de ise 265 litre olduğunu görüyoruz."

(zaman)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.