banner

Üniversitelerimde gurur.. Umut!..




Sabah Gazetesi Yazarı Hıncal Uluç’un bugünkü yazısı.

hıncal uluçİstanbul'un iki ayrı yakasında, iki ayrı üniversitesinde, iki harika gece geçirdim..

Anadolu'da Doğuş Üniversitesi'nde "İlkbahara Merhaba" konseri.. Avrupa'da Işık Üniversitesi'nde Keşanlı Ali Destanı..

Ders sezonu kapanır, öğrencilerde "Final" heyecanları ve baskıları artarken, baharı festivallerle kutlamak hoş bir çelişki gibi görülüyor, ama değil.. Böyle dönemlerde stresleri azaltacak, kafaların biraz rahatlamasına izin verecek günler ve gecelerin ne kadar yararlı olduğunu, her bahar günlerce kutladığımız İnek Bayramlarından bilirim, Mekteb-i Mülkiye'de..

Doğuş, "İlkbahar'a Merhaba"ya bir de büyük, çok büyük bir ustaya saygıyı eklemişti..

Dr. Alaeddin Yavaşca'ya bir Onur Ödülü verdi öğrenciler.. Konseri de ikiye ayırdılar. Birinci bölümde, operalardan, müzikallerden, Türk Halk Müziğinden, poptan, rocktan örnekler sundular.

İkinci bölüm başından sonuna Alaeddin Yavaşca'nın eserlerine ayrıldı.. Önce solistler dinledik, sonra koro.. Bir minik orkestra ve saz takımı eşliğinde..

Sahnedeki herkes öğrenciydi ve hepsi müziği hobi olarak yapan, başka fakültelerin öğrencileriydi.. Geleceğin Mimarları, Hukukçuları, İşletmecilerini izledik tümüyle..

Ama harikaydılar.. Semih Dinçer ve Turgut Aktaş'ın flüt ve klarnet sololarına bayıldım, mesela. Safinaz Rizeli'nin kanun taksimleri mesela.. Beste Aktaş, Merve Özbakır, Merih Andı, Tuğçe Görkem, Davut Yıldız, Pınar Çulha, Niyazi Ölmez not almayı yetiştirebildiğim solistler oldular.. Ben onların yerinde olsam, müziği ciddi ciddi düşünürüm.

Gecenin muhteşem sürprizi ise, 86 yaşındaki Dr. Yavaşca'nın ısrarlar üzerine, hiç prova yapmadığı genç saz takımı eşliğinde söylediği şarkı oldu..

Koca salonu nasıl bir bariton ses doldurdu, inanamazsınız..

82 yaşında ve bu ses!..

..ve de en güzeli.. Alaeddin Ağabey (Kilisli, akrabamızdır, ne mutlu bana) kadın doğum uzmanı..

O ödülünü alırken, orkestradan bir delikanlı kalktı geldi..

"Beni 22 yıl önce dünyaya siz getirmiştiniz" diyerek.. Güzelliğe bakar mısınız?.

***

Işık Üniversitesi'ne giderken tereddütteydim..

Bu üniversiteyi çok severim. 10 yıldan beri de her sene sonu için hazırladıkları "Müzikal Geceler"e koşarak giderim, alkışlayarak dönerim..

"Bu fazla cesaret" dedim duyunca.. Keşanlı Ali'yi oynuyorlardı çünkü..

10 yıldır bu işlere baş koymuş yönetmen Uğur Babürhan'ı da iyi biliyordum, müzik direktörü Serpil Günseli'yi de.. Gene de endişeliydim.

Bir defa Keşanlı zor işti.. Hem ses, hem oyunculuk gerektiriyordu, Haldun Taner/ Yalçın Tura imzaları.. Ve bu ülkenin en dev ekipleri ve sanatçıları oynamışlardı, Şu anda da Sadri Alışık Tiyatrosu sahneliyordu, hem de çok iyi..

İkincisi.. Keşanlı benim en sevdiğim, 50 senede, çeşitli ekiplerden en az 50 kez izlediğim bir müzikaldi.

Yerime huzursuz oturdum. Perde açıldı.. Neruda Karlıdağ Şerife Abla'nın o unutulmaz umumi tuvalet önü şarkısını öyle bir okudu ki, derin nefes aldım..

1963'te Semiha Berksoy'dan belki kırk kere (Her boş gecemde giderdim) dinlemiştim bu çok güzel ama çok zor şarkıyı.. Genç Neruda nasıl da kalktı altından..

Sonra müthiş bir Zilha çıktı ortaya.. Gülriz Sururi, Zeliha Berksoy gibi devlerin başardığı, çok ama çok zor tiplemeler gerektiren ağır bir rolde gencecik Gizem Kalmanoğlu nasıl yakıştı sahneye.. Fiziği harika, oyunu harika, sesi harika..

Keşanlı'da Onur Alp Sancaktar, İzmarit'te Can Özmen, Temel'de Onur Urfalı, Madam Olga'da Senem Ünal, Hafize'de Naz Unat'ın amatör gençler olduğuna inanmak güç.. Sarhoş Rasih'te Alberto Cem Taşçıoğlu ve Hidayet'te Ece Karabağır'ın minik rollerine kimlik katmalarına ne demeli peki?.

Keşanlı, Işık Lisesi'nin Nişantaşı kampüsündeki salonda, bu gece ve yarın gece de var. Vakit bulursam bir daha gideceğim.. Fırsatınız olursa siz de kaçırmayın..

Bu gençleri görün gururlanın..

Umutlanın!..

Bu günlerde, umuda ulusça ihtiyacımız var!..

Hıncal Uluç-sabah)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.