banner

İnce’den hükümete 'ince' öğretmen maaşı eleştirisi




CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, “Başbakan Erdoğan ‘Öğretmenler 15 saat çalışıyor, en düşük 1624 lira alıyor’ diyor. Bu doğru bilgi değil. Öğretmenler de diğer memurlar gibi 8 saat çalışır” dedi.

muharrem ince öğretmen açıklamasıİnce, yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''baskı ve zulmün dışında en iyi yapabildiği şeyin yalan-yanlış konuşmak olduğunu, 10 yıldır bu ülke için yaptığı kötülükleri, tarihin kaydettiğini'' savundu.

Erdoğan'ın, ''terörle mücadele'', ''siyasi uzantılarıyla müzakere'' ederiz dediğini ifade eden İnce, ''Peki o zaman Oslo'daki görüşme yapılan kişiler, siyasi uzantılar mıdır Sayın Başbakan?'' diye sordu.

İnce, Erdoğan'ın ele aldığı konulardan bir diğerinin ise tutuklu milletvekilleri olduğunu belirterek, ''Diyor ki 'Yargı sürecinin sonu beklenecek.' Soralım o zaman MİT Müsteşarı için neden yargı sürecini bekleme gereği duymadınız? Biz biliyoruz ki o insanlar yargı konusu olabilecek konulardan değil, senin kinin ve nefretinin esiridir. Türkiye Cumhuriyeti kin ve nefrete kendini teslim etmiş bir Başbakan ile yol alamaz, özgürleşemez, geleceğini güvenle inşa edemez'' dedi.

Başbakan Erdoğan'ın öğretmenler ve toplu sözleşme süreciyle ilgili sözlerine değinen İnce, şunları kaydetti:

''(Öğretmenler 15 saat çalışıyor, en düşük 1624 lira alıyor) diyor. Bu doğru bilgi değil. Öğretmenler de diğer memurlar gibi 8 saat çalışır. Ancak bunun 3 saati ders, geri kalanı derse hazırlık, rehberlik ve yönetime yardımcı olmak biçiminde planlanmıştır. Ancak okullarımızdaki imkansızlıklar nedeniyle öğretmenler hazırlık kısmını evlerinde, rehberlik ve yönetimle ilgili işleri sınırlı biçimde okulda yapmaktadırlar. Buna rağmen örneğin ilköğretimde öğretmen 180 iş gününde günlük 6 saat derse girmektedir. Bu iki rakamı çarparsa öğretmenin ne kadar çalıştığını kendisi bulabilir.

OECD ülkelerinde ilköğretimde öğretmenlerin çalışma süresi ortalaması 779 saattir. Sayın Başbakan'a bir teklifim var. Her okulda öğretmenlere tam donanımlı kişisel çalışma odası verilsin. Öğretmenler bütün işlerini okulda yapabilsinler. İkincisi yeterli öğretmen istihdamı yapılsın, öğretmen günde 3 saatin dışında derse girmesin. Ek ders uygulaması tümüyle kaldırılsın.

Öğretmenlik mesleği memurluk değildir. Kanunda belirtildiği gibi özel uzmanlık gerektiren bir meslektir. Sayın Başbakan, OECD'nin 'Bir Bakışta Eğitim Raporu'nu iyi okumalıdır. Oradaki bilgilerin gökyüzünden derlenmediğini bilmesi gerekir.''

Devleti temsil makamlarında bulunanların, halka yalan-yanlış bilgi veremeyeceklerini belirten İnce, ''Görülüyor ki Başbakan ile Sevgili Bakan'ı 'tencere kapak' misali gibiler. Türkiye Cumhuriyeti'ne yakışmasalar da birbirlerine yakışıyorlar'' ifadesini kullandı.

Muharrem İnce, Anayasa Mahkemesi'nin eğitimde ''4 4 4 düzenlemesiyle'' ilgili İçtüzük ihlali yönünden yaptıkları başvuruyu reddetmesini beklediklerini, mevcut Anayasa Mahkemesi'nden hak, hukuk beklemediklerini belirtti. İnce, ''Onlar yargıç olma vasfını kuruluş kanunu ile zaten kaybettiler. Biz sistemin biçimsel görünümünü tamamlamak için bu başvuruları yapmak durumundayız. Yoksa oradan hukuki karar beklediğimizden değil. Artık Anayasa Mahkemesi'nin de güvence altına aldığı bu uygulamayla bundan sonra komisyonlarda çoğunluğu sağlayanlar, döverek tasarı ve teklifleri geçirebilirler'' dedi.

Başbakan Erdoğan'ın, 'İsrail adım atarsa oturulur konuşulur' dediğini, oysa İsrail ile görüşmelerin şu anda yapıldığını savunan İnce, şu ifadelere yer verdi:

''İsrail Chanel 10 Televizyonu'nun, geçen hafta Başbakan Erdoğan'ın, Netanyahu'ya özel temsilci gönderdiği haberi, bizim basınımızda da yer almıştır. Bu bilgi yalanlanmış da değildir. Türkiye, İsrail karşısında 'şu özürü dile, istediğinizi yapayım' noktasına gelmiş, getirilmiştir.''

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.