banner

Öğrencilere Risk Değerlendirme Formuna göre davranılacak




Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Risk  değerlendirme Formları’nın (RİDEF) çocukların karşı karşıya oldukları risklerin  belirlenmesi ve uygun müdahalelerle risk faktörlerinin en aza indirilmesi için  geliştirilmiş ölçme aracı olduğunu bildirdi.

risk değerlendirme formuCHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin’in yazılı soru önergesini  yanıtlayan Dinçer, risk değerlendirme formlarının Aşamalı Devamsızlık Yönetimi  Programının (ADEY) bir parçası, ADEY’in de AB’nin mali katkısı ve UNICEFin teknik  desteğiyle yürütülen ”Önce Çocuklar, Çocuk Koruma Mekanizmalarının İl Düzeyinde  Modellenmesi” projesinin bir parçası olduğunu belirtti.

 Projeyle güç durumdaki çocuklarla çalışan profesyonellerin eğitilmesi ve ilgili kurumlar arasında eşgüdüm mekanizmalarının oluşturulmasının hedeflendiğini ifade eden Keskin, risk değerlendirme formlarının e-okul’da puanlanarak çocuğun risklerinin belirlendiğini kaydetti. Dinçer, çıkan sonuçlar ışığında öğrenciye yardım edildiğini ifade etti.

Sorularla toplanan verilerin özel hayatın gizliliği ilkesine dayanılarak Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) için toplanmadığını, öğretmenlerce toplanarak e-okul  sistemine işlendiğini kaydeden Dinçer, ”Sınıf öğretmeni tarafından işlenen  bilgiler diğer sınıf öğretmenleri, okul yöneticileri, ilçe ve il milli eğitim  müdürlükleri ve MEB’in ilgili birimleri dahil olmak üzere üçüncü şahıslar  tarafından görülememektedir” dedi.

Dinçer, MEB’in özel hayatın gizliliğini korumak için, e-okul ADEY ekranlarını, risk değerlendirme formlarına verilen cevapların raporlamasını  almaya imkan tanıyacak şekilde yapmadığını, politika üretmek için sadece  müdahaleleri raporladığını bildirdi.

Sınırlı sayıda personel görülebiliyor’

Forma verilen cevapların, MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’nde, okullara danışmanlık için sınırlı sayıda personelce görülebildiğini belirten Dinçer,  şunları kaydetti:

”Toplanan veriler çocuk yararına öğretmenler ve yöneticiler tarafından  kullanılmaktadır. RİDEF, çocukların karşı karşıya oldukları risklerin  belirlenmesi ve uygun müdahalelerle risk faktörlerinin en aza indirilmesi için  geliştirilmiş ölçme aracıdır. RİDEF’te toplanan bilgiler çocuğa ilişkin  bireyselleştirilmiş müdahaleleri belirlemeye dönük olarak kullanılmaktadır.  e-okul sistemine işlenen bilgiler e-okul’da oluşturulan bir yazılımla  hesaplanarak çocuğun risk haritası çıkarılmaktadır. Risk haritası okulda kurulan  Risk Takip Kurullarınca (öğretmen, idareci, rehber öğretmenden oluşur)  değerlendirilerek çocuğa uygun bireyselleştirilmiş müdahaleler uygulanmaktadır.

 Örneğin çocuğun karşı karşıya olduğu riskler anne-baba tutumlarından  kaynaklanıyorsa e-okul ’ebeveynlik desteği’ uyarısını yapmaktadır. Okuldaki  uzmanlar, uzmanlık alanlarına göre anne baba tutumlarının iyileştirilmesine  yönelik çalışma yaparak çocuğun risklerini en aza indirgemektedir.”

 Dinçer, ev ziyaretlerinin zorunlu eğitim çağında olup ve ilköğretime  kayıtlı olduğu halde okula devam etmeyen çocukların devamının sağlanması için  aileleri ikna etmek için yapıldığını kaydetti.

 ‘Ailenin kararlarında etkili olabilecek kişiler’ olarak tanımlanan bu  kişilerin, ailenin kararlarına etki etmesinin beklendiğini ifade eden Dinçer,  ”Geçmiş dönem deneyimleri ve özellikle Haydi Kızlar Okula Kampanyası’nda bu  kanaat önderlerinin çocukların eğitime kazandırılmasında olumlu etkisi  görülmüştür. Burada sıralanan kişilerin okul yönetiminde söz hakları yoktur”  dedi.

(milliyet)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.