banner

Memur zam oranları için nefesler tutuldu




Yaklaşık 4,5 milyon memur ve emeklinin iki yıl için alacağı zam oranı belli oluyor. Sendikalarla hükümetin anlaşamaması üzerine devreye giren Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, kararını bugün verecek.

memur maaşları bugün belli oluyorHakem Kurulu, memur zammında 4+4'e yakın. Edinilen bilgiye göre hükümetin teklif ettiği zam oranını yarım puan yukarı çekilecek. Böylece, bütçe dengelerinin korunması ve memurun yüzünün gülmesi hedefleniyor.

Yaklaşık 4,5 milyon memur ve emeklinin iki yıl için alacağı zam oranı belli oluyor. Sendikalarla hükümetin anlaşamaması üzerine devreye giren Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, kararını bugün verecek. Kurul'un vereceği karar Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girecek. Edinilen bilgiye göre Hakem Kurulu, hükümetin teklif ettiği zam oranını yarım puan yukarı çekecek. Kurul, yarım puanlık bir artışla hem bütçe dengelerini korumayı hem de az da olsa memurun yüzünü güldürmeyi amaçlıyor. Yarım puanlık artışla 2012 için memurun zam oranı yüzde 4+4 olacak. 2013 içinse 3+3'te kalacak. Hükümetin son teklifi 2012 için yüzde 3,5+4, 2013 içinse yüzde 3+3 olmuştu. Bu öneri üzerine sendikalar masadan kalkarak bir günlük iş bırakma eylemine gitmişti.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, sendikalarla hükümetin anlaşamaması üzerine 25 Mayıs'ta çalışmaya başlamıştı. 5 gün boyunca çalışan Kurul, tarafları dinledi. Hem hükümeti temsilen Kurul'da bulunan kamu işveren heyeti temsilcileri hem de sendika temsilcileri görüşlerini açıkladı. Kurul ilk iki gün hizmet kollarına ilişkin talepleri görüştü. Pazar günü öğleden sonra ise Türkiye İstatistik Kurumu, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü temsilcileri Kurul'a bilgi verdi. Dün ise bütün talepler değerlendirilerek genel zam üzerinde görüşmeler yapıldı. Kurul'un bugün yapacağı son toplantıda ise yüzdelik zam oranı tespit edilecek.

Hakem Kurulu, 11 üyeden oluştuğu için 6 üyenin 'evet' diyeceği zam oranı geçerli olacak. Başkanlığını Sayıştay Başkanı Recai Akyel'in yaptığı Kurul'da 5 hükümet 5 de sendika temsilcisi bulunuyor. Hükümet adına Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü İlhan Hatipoğlu, Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Erhan Usta, Hazine Müsteşar Yardımcısı Cavit Dağdaş ve Devlet Personel Başkan Yardımcısı Şaban Talaş yer alıyor. Sendikalar adına ise Memur Sen'den Hacı Bayram Tombul ile Hüseyin Rahmi Akyüz, Kamu Sen'den İsmail Koncuk, KESK'ten ise Ali Kılıç bulunuyor. Kurul'da Bakanlar Kurulu tarafından atanan iki de öğretim üyesi var. Bu isimler Prof. Dr. Sedat Murat ile Doç. Dr. Aydın Başbuğ. Ancak Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Başbuğ, sendikaların sunduğu öğretim üyeleri arasından atandı. Dolayısıyla hükümetle sendikaların 5'er temsilcisi var. Bu nedenle Kurul Başkanı Akyel'in kararı belirleyici olacak.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.