banner

2023'te hedef 100 bin yabancı öğrenci




Sabah Gazetesi Yazarı Yaşar Özay’ın bugünkü yazısı.

YÖK, 2023'te dünyanın ilk 500 üniversitesi arasına 10 Türk üniversitesinin girmesini 40 ülkeden 100 bin yabancı öğrencinin Türkiye'de öğrenim görmesini hedefliyor

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ile vakıf üniversitelerinin temsilcileri, sektörün geleceğini birlikte tasarlamak, stratejilerini ve eylem planlarını belirlemek amacıyla, TOBB Türkiye Yükseköğrenim Meclisi tarafından düzenlenen, "Türkiye'de Vakıf Üniversitelerinin Geleceği" konulu arama konferansında bir araya geldi. Vakıf üniversitelerinin rektörleri, mütevelli heyet başkanları, YÖK temsilcileri ile kamu ve özel sektör temsilcilerinin de katılımıyla 3 gün süren çalışmalar sonucunda, ortak bir durum raporu hazırlandı. Her alanda nitelikli çalışanlar yetiştirilmesi gerektiğini belirten YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, "Posta memurunuz da nitelikli olmalı. Yüksek öğretimden geçmeli. Bilimsel araştırmalar yapan bilim adamlarının sayısı artmalı. Doktora mezun sayımızı 10 yıl içinde en az iki katına çıkarmalıyız. Türkiye, bölgesinde büyük bir cazibe merkezi haline dönüşmeli. Türkiye'de olan 26 bin yabancı öğrencinin yarısı burslu. Burada potansiyel çok yüksek. Balkanlar ve Türki Cumhuriyetler'den gelen öğrenciler var. Latin Amerika'dan da Afrika'nın ortasından da öğrenci gelme potansiyeli var. Küresel dünya böyle bir şey" diye konuştu.

NİTELİKLİ ÖĞRENCİ

Toplantıların çok başarılı geçtiğini belirten YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, "Anlamlı bir resmin ortaya çıktığını görüyorum. 2023 Türkiye'sinin hedeflerini çıkaracağımız bir dergi hazırlıyoruz" dedi. Öngörüler ve 2023 hedefleri doğrultusunda, öğrenci sayısı ve kontenjanının artacağının görüldüğünü belirten Çetinsaya, "Küresel eğilimler itibariyle nüfustaki yükseköğretim mezunu oranını artırmak rekabet açısından çok önemli. Bize düşen, bu sayıları 2023'e kadar nitelikli mezun öğrenci profiline dönüştürmek. Açık öğretimdeki öğrencileri örgün eğitime çekmek, hedeflerimiz arasında. Elimizde olan YÖK yasasıyla bu hedeflere ulaşmamız mümkün değil. Yeni düzenlenecek YÖK yasasında bu konuları göz önünde bulunduracağız. 2023'te dünyanın ilk 500 üniversitesi arasına ikisi vakıf, en az 10 Türk üniversitesinin girmesini, 40 ülkeden 100 bin yabancı öğrencinin Türk üniversitelerinde öğrenim görmesini hedefliyoruz" dedi.

SERMAYEYİ İSRAF ETMEMELİ

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, "Yükseköğretimin kalitesi artarsa ekonomimiz güçlenir. Türkiye'nin beşeri sermayesine hedef koyacağız. Genç bir nüfusumuz ve müteşebbis ruhumuz var. Diğer ülkelerle yarışımızda bizi en iyi ortaya çıkaracak nokta bu. Bu sermayeyi iyi kullanmamız" diye konuştu. Kaliteli eğitim için İngilizce sorununun çözülmesi gerektiğini belirten TOBB Türkiye Yükseköğrenim Meclisi Başkanı Bekir Okan da, şunları söyledi: "Anaokulundan başlayarak bunu çözmemiz gerekiyor. Vakıf üniversiteleri olarak yeni bölümler açarken, piyasa ve ülke durumunu düşünerek karar veriyor ancak kontenjan konusunda problemler yaşıyoruz. Rekabetçi olacaksak, vakıf ve devlet üniversitesi ayrımını ortadan kaldırmalıyız. Yurtdışına devlet bursuyla gidip dönen akademisyenlerin vakıf üniversitelerinde çalışmasına olanak sağlanmalı. Önemli sorunlardan biri finansman. Yüksek öğrenimin finansmanında dünyada uygulanan sistemler değerlendirilmeli."

(Yaşar Özay-sabah)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.