banner

Karneler alındı tabletler hazır ya kitap...




Hürriyet Gazetesi Yazarı Doğan Hızlan’ın bugünkü yazısı.

Karneler alındı tabletler hazır ya kitap...Gazetelerin kitap eklerinde çocuk kitapları listelerini okurken bakın aklıma ne geldi?

Tablete alışan, zamanının çoğunu bilgisayar ekranı karşısında geçiren çocuk, vakit bulup kitap okuyacak mı?

Karne verme törenlerinde çocuklarla yapılan konuşmalarda, en çok dikkatimi çeken, “Rahat rahat bilgisayar oyunları oynayacağım” yanıtını vermeleriydi.

Kitaptan söz eden yok.

Oysa tatil, büyükler kadar küçükler için de okuma fırsatı verir.

Bilgileri tabletten öğrenen bir çocuğun, kâğıtla dostluğunun pekiştirilmeye gereksinimi var.

Oysa çocukların kalıcı bilgi edinmeleri, hayal güçlerinin gelişmesi, dil zevkini edinmesi, Türkçeyi iyi öğrenmesi için kitap okuması şarttır.

Tatil başladığına göre aileler, öğretmenler, çocuklara bir okuma listesi vermelidir, bence asıl önemli olan çocuğun okuyacağı kitabı kendinin seçmesidir.

Okullarda kitap okuma seferberliği başlatıldı ama ne yazık ki bazı gerekçelerle, birtakım yazarların kitapları yasaklandı, böylece proje güdümlü bir hal alınca, işlevini yitirdi.

Kitaba yasak koyduğunuz anda, o kitaba ilgi artar.

Çocuk da onu dışardan alır, kütüphanelerden okur.

Feridun Fazıl Tülbentçi’nin kitabı bile yasaklandığına göre, gelecekteki yasaklanmaları varın siz tahmin edin.

Artık televizyon, e-kitap döneminde böyle yasaklamalar, devekuşu anlayışını bile geride bırakıyor.

Şimdi bir çocuğun tabletini açıp da oradan kitap okuyacağını sanmıyorum, okumak istese de kaç kitabı indirmiştir, aletinin belleğinde kaç kitap vardır, şüpheli.

Kitabın kapağını da, kâğıdını da görmeyecektir.

Ana babaların, kitabı teknolojiye kurban etmemelerini salık veririm.

The New York Review of Books’un, ”tembel tatil günleri” için salık verdikleri arasında Yeni Başlayanlar İçin Satranç, Kaligrafi Seti de bulunuyor. Çocuğa belli zevkler, hobiler kazandırmayı da düşünmeli.

HER yerde çocuk kitapları listeleri yayınlandığına, yayınevleri içerik ve biçim olarak nitelikli kitaplar yayınladıklarına göre, okurunun olduğu kanısındayım.

Sık sık tekrarladığım bir saptama.

Kitap fuarlarında çocuk kitapları standı büyükler için kitaplarla yarışır durumda. Satış grafiği de yükseliyor.

Tatil sırasında, çocuklara okutulacak kitaplar için bazı durumları da düşünmek gerekiyor.

Ders yılında ders kitabı okuyan çocuğa gelecek yılın hazırlığı için gene ders kitapları okutursanız ve başka kitap okumasını sağlamazsanız, ders kitabı dışında sadece sporla, eğlenerek vakit geçirmesine göz yumarsanız, yetiştirdiğiniz çocuğun, bilgileri ezberleyen ama dünya görüşü olmayan, yaratıcılıktan yoksun bir robottan farkı kalmaz.

Her alanın tarihini öğreniyoruz. İnsanlığın tarihini öğrenmeden insan nasıl olunur? Bilim tarihi, edebiyat tarihi muhakkak okunması gereken kitaplardır.

Yaşar Kemal’in dediği gibi, çocuk kitapları adı altında basit, çocuğu geliştirmekten uzak kitaplar okutmamalıyız.

İyi yazarların kitaplarını vermeliyiz onlara.

TATİLDE tabletleri bırakın demiyorum, ama kitapları da ihmal etmeyin.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.