banner

İşte 4+4+4’ün maliyeti ve yatırımları




Zorunlu eğitimde ‘4+4+4’ formülünün devreye girmesiyle 2 milyon öğrenci okula gidecek. 100 tanesi İstanbul'da olmak üzere toplam 800 yeni okul inşa edilmesi gerekecek. Okulların maliyeti ise 1.9 milyar lirayı bulacak.

İşte 4+4+4’ün maliyeti ve yatırımları4+4+4 formülüyle açıklanan 12 yıllık zorunlu eğitim uygulaması Türkiye'de yeni okul talebi yaratacak. 7 ile 14 yaş arasında 10.5 milyon çocuk bulunurken 5-6 yaş aralığında yaklaşık 2 milyon çocuk bulunuyor. Yeni eğitim sisteminin devreye girmesiyle birlikte çocuklar için de ekstra okul ve derslik talebi gündeme geliyor.

EVA Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, durumun ciddi boyutlarda olduğunu belirterek, "Herkes olaya derslik diye bakıyor ama metrekare önemli" dedi. Öğrenci başına 2 metrekarelik derslik düşmesi halinde 4 milyon metrekare dersliğe ihtiyaç olacağını vurgulayan Yazıcı, "Yurtdışında bir derslikte ortalama 20-25 çocuk öğrenim görüyor. Bu rakam Türkiye'de ise 45'e kadar çıkabiliyor" dedi.

Yazıcı, bir okulun ortalama 3-4 bin metrekare büyüklüğünde olduğundan yola çıkarak, bu kadar öğrenci için çok büyük ölçekli yatırımlara ihtiyaç bulunduğunu dile getirdi. İlköğretim ve lise olmak üzere Türkiye'de 60 bin okul olduğunu belirten Yazıcı, "2 milyon öğrenci için 50 binin üzerinde derslik ve 800 civarında okul yapmak gerekiyor. İstanbul'da 10 yılda yalnızca 24 bin derslik yapılabilmiş" diye konuştu.

İSTANBUL İÇİN 100 OKUL GEREK

İstanbul'daki 5-6 yaş arasındaki çocuk sayısının 270 bin olduğunu ifade eden Yazıcı, "Bu durumda İstanbul'da 6 bin 800 derslik gerekiyor. Bu da sadece İstanbul için 100 yeni okul anlamına geliyor.

Öğrencilerin belli bir bölümünü özel okulda okuduğunu ama bu oranın çok yüksek olmadığını dile getiren Yazıcı, "İstanbul'da 7-14 yaş arasındaki çocukların eğitim göreceği 98 bin derslik var. Özel okuldaki derslik sayısı ise 5 bin" dedi.

MALİYET 1.9 MİLYAR LİRA

Cansel Turgut Yazıcı, bu kadar sayıda okul yapmanın, bu okulların yapılacağı arsaları bulmanın kolay olmadığını vurgulayarak, "Arsanın bedava olduğunu düşünürsek İstanbul'da 256 milyon liralık okulların inşaat maliyeti çıkıyor. Türkiye genelinde ise bu rakam 1.9 milyar liraya çıkıyor. Bunlar arsa hariç rakamlar" değerlendirmesini yaptı.

İstanbul'da arsaların az ve pahalı olması nedeniyle okulların yapılacağı alanların ciddi bir sorun olduğunu kaydeden Yazıcı, "İstanbul'a 100 okul gerekiyor ve bunlar için ihtiyaç duyulan arsa 300-400 bin metrekare. İstanbul'da arsanın metrekaresini de ortalama 2 bin liradan hesaplarsak en az 600 milyon lira arsa değeri çıkabiliyor. İnşaat maliyetiyle bu miktar İstanbul için 1 milyar liraya ulaşıyor. Türkiye genelinde ise 800 okul için ise rakam epey yükseliyor" diye konuştu.

ZORUNLU EĞİTİME 12 YIL

Milliyet Gazetesi'nden Yavuz Karaman'ın haberine göre; zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran, 4+4+4 olarak bilinen yasa ilköğretim kurumlarının toplam eğitim süresi 8 yıl olacak. Ortaöğretim kurumları, ilköğretim kurumlarından sonra 4 yıllık zorunlu öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumları olarak tanımlanıyor.

Yasada, 'Bu okullarda kesintisiz eğitim yapılır' ifadesi ise kanundan çıkarılıyor. İlköğretim 6-14 yaş grubundaki çocukların eğitimi ve öğretimini kapsayacak, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunlu ve devlet okullarında parasız olacak.

12 yıllık zorunlu eğitim uygulamasının başlangıç tarihi Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek. Mecburi ilköğretim çağı 6-14 yaş grubundaki çocukları kapsayacak. Bu çağ, çocuğun 6 yaşını bitirdiği yılın Eylül ayı sonunda başlayıp, 14 yaşını bitirip 15 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda bitecek.

(sabah)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.