banner

Fen bilimleri ile LYS'de son raund bitti




Sabah Gazetesi Yazarı Yaşar Özay’ın bugünkü yazısı.

Fen bilimleri ile LYS'de son raund bittiÜniversite giriş sınavının son ayağı olan (LYS) Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2) ile sınav maratonu sona erdi. Türkiye'de 81 il merkezi ile Lefkoşa'da gerçekleştirilen sınava 308 bin 702 aday katıldı. Üniversite giriş sınavının tüm sınavlarına ise 871 bin 313 aday başvuruda bulunduğu açıklandı. 90 sorunun yöneltildiği, Fizik, Kimya ve Biyoloji testleri yer aldığı dünkü sınavı değerlendiren Biltest dershanesi öğretmenleri fizik sorularının zor, kimyanın ise kolay olduğu yorumunu yaptı. Biyoloji testinde 'kod' kelimesi yerine 'kodon' kelimesinin kullanıldığı sorunun ise anlam kargaşası yarattığı için iptal edilmesi gerektiğini ileri sürüldü. LYS sonuçlar 15-17 Temmuz'da açıklanacak, tercihler ise 17 Temmuz- 5 Ağustos arasında yapılacak. Öğretmenlerin değerlendirmeleri şöyle oldu:

FİZİK: Geçen yıllarla karşılaştırıldığında zor bir sınav. Sınavın ağırlığını 11. sınıf konuları oluşturuyor. Ayırt edici iki soru bulunuyor. Fizik ortalaması 2011'e göre daha az olacağını tahmin ediyoruz. Müfredat değişikliği bazı sorularla sınava yansımış. Dokuzuncu sınıf müfredatından soru sorulmamış. Bu nedenle YGS ve LYS kesin çizgilerle ayrılmış.

KİMYA: Öğrencilerin zorlanmayacağı bir kimya sınavı hazırlanmış. Zorluk düzeyi geçmiş yıllara göre hemen hemen aynı. Sorular daha net ve anlaşılır düzeyde. Ancak daha işleme dayalı sorular bulunuyor. Soru dağılımları 10, 11, 12. sınıflara eşit dağılımda. Ayırt edici soru bulunmamakta. Sorular ağırlıklı olarak bilgi ve kavrama düzeyinde.

BİYOLOJİ: Sorular kazanımlara uygun hazırlanmış. Sınavın ağırlığı 11. sınıf konularını içeriyor. Ayırt edici bir soru 10. sınıf konusundan sorulmuş. Sınav sorularının zorluk düzeyleri eski yıllara göre paralellik gösteriyor. Biyoloji sınavında 7. soru olan nükleik asitler ve protein sentezi ile ilgili soruda kod kelimesi yerine kodon kullanılmış, öncüllerden ikincisinde de bu kelimenin hatalı kullanımı öğrencilerin doğru cevaba ulaşmalarını zorlaştırmış. Bu hata sorunun iptalini gerektirir.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.