banner

Okullarda korkulan oldu: Sen dine karşı mısın?




Hürriyet Gazetesi Yazarı Yalçın Bayer’in bugünkü yazısından.

Korkutan soru: Sen dine karşı mısın?Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Selahattin Özel, zorunlu seçmeli ‘Kuranı Kerim ve Hz. Muhammed’in Hayatı’ dersleriyle ilgili okullarda form dağıtılmasının laikliğe, din ve inanç özgürlüğüne aykırı olduğunu belirtiyor.

Özel’in bu konudaki açıklaması şöyle:

“AKP hükümeti, ‘dindar ve kindar nesil’ yetiştirme projesini eğitime getirdiği 4+4+4 sistemi ile yürürlüğe koydu. Bu kanunla dünyanın laik hiçbir ülkesinde görülmeyecek şekilde ‘Kuran-ı Kerim ile Hz. Muhammed’in Hayatı’ dersleri de yasayla zorunlu seçmeli hale getirildi. Daha kanun çıkar çıkmaz okul müdürleri öğrenci velilerine bir form dağıtarak söz konusu derslerle ilgili olarak veli ve öğrencilerden ‘Kuran-ı Kerim’, ‘Hazreti Peygamberimizin Hayatı’, ‘Kuran-ı Kerim ve Hazreti Peygamberimizin Hayatı’ ile ‘Kararsızım’ seçeneklerinden birini işaretlemeleri istendi.

Buna karşın “İstemiyorum” şıkkı, seçenekler arasında yer almadı

Böyle bir formun dağıtılması, kişileri inançlarını açıklamaya, tercih yapmaya zorladığı için din ve vicdan özgürlüğüne aykırıdır.

Sünni İslam öğretilmekte ve bu ders doğrudan Alevi çocukların asimilasyonuna hizmet etmektedir. Öğrenci velilerimiz, içinde bulunduğumuz aylarda seçmeli derslerle karar vermek durumundalar. Temmuz ayında okullarda seçmeli derslerin sınıfları büyük ölçüde belli olacaktır. Bu süreçte Alevi Bektaşi Federasyonu olarak okullarda bir mahalle baskısı kurulabileceğine ilişkiler kaygılarımız mevcuttur. Anne-babalar, ‘Öğrencinin notunun kırılabileceği’, bu iki seçmeli dersi tercih etmemesi durumunda çocuğunun fişlenebileceği veya daha iyi not alabileceği endişesiyle hareket etmemelidir. Öğrenci velilerine ‘Sen Müslüman değil misin?’,

‘Sen dine karşı mısın?’ türündeki baskı amaçlı sorular sorulduğunda veya yönlendirme yapıldığında ailelerin federasyonumuz ve federasyonumuzla bağlı derneklerle irtibata geçmesini istiyoruz.”

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.