banner

Bu müfredat güne sığacak mı?




4+4+4'e göre ilkokul ve ortaokullar içim ders çizelgeleri açıklandı. Artan ders saatleri bu müfredat bir güne sığar mı sorusunu gündeme getirdi.

ogrenci 3Talim ve Terbiye Kurulu, 2 hafta önce yayımladığı taslak ders çizelgesinin ardından ilk ve ortaokullar için 4+4+4 eğitim sistemine uygun yeni çizelgeyi açıkladı. İlköğretim 4. sınıfta başlayan yabancı dil eğitimi 2. sınıfa alındı.

Haftalık ders sayısı seçmeli derslerle birlikte ilkokul için 30 saat, 5. ve 6. sınıflar için 36’şar, 7. ve 8. sınıflar için 37’şer saat oldu. Eski sistemde 1-8 sınıflarda derslerin toplamı 30’ar saatti. Seçmeli derslerin sayısı 6 ana başlık altında 21 oldu. Bu dersler arasında Kuran-ı Kerimve Hz.Muhammet’in Hayatı’nın yanı sıra İslam, Hıristiyanlık, Alevilik gibi diğer dinlerin de öğretileceği Temel Dini Bilgiler dersi yer alıyor.

21 seçmeli ders var

Çizelgeye zorunlu birinci sınıfa başlama yaşı 66 aya uygun olarak birinci sınıftan itibaren haftada 5 saat, ”Oyun ve Fiziki Etkinlikler” dersi konuldu. Türkçe haftada 11 saatten 10’a, Matematik 4 saatten 5’e yükseltildi. 2 saat Beden Eğitimi kalkarken, Görsel Sanatlar ile Müzik dersleri 2’şerden birer saate düştü. Seçmeli ders Vatandaşlık ve Demokrasi eğitiminin adı “İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi” oldu ve 4. sınıfa 2 saat zorunlu ders olarak konuldu.

Seçmeli dersler 6 yerine 5’te başlıyor, haftalık ders saati sayısı 5’ten 8 saate çıkıyor ve dersler 2 saat. 10 seçmeli ders sayısı, 6 ana başlıkta 21’e yükseldi. Kürtçe’nin de öğretileceği Yerel Diller ve Lehçeler’in yanı sıra Düşünme Eğitimi, Hukuk ve Adalet, Drama, Zekâ Oyunları, Yazarlık ve Yazma Becerileri, Çevre ve Bilim, Bilişim Teknolojileri gibi seçmeli dersler bulunuyor. 1. sınıflara 4 saat, 2-3’lere de 2’şer saat serbest etkinlik dersi var.

Modüler yapı geldi

Öğrenciler seçmeli dersten birini isterlerse 5’ten başlayarak ya da son sınıfta da alabilecek. Örneğin Kuranı Kerimdersini ilk kez 7. sınıfta alan öğrenci 5. sınıfta alanla aynı sınıfı paylaşabilecek.

Bu müfredat güne sığar mı?

Yeni ders çizelgesinde ders saatlerinin artması eğitimcilerde “Dersler kaçta başlayıp kaçta bitecek?” endişesine yol açtı. Çünkü 1- 8 sınıflardaki 30 saat olan haftalık ders saati ilkokullar için aynı kalırken, 5. ve 6. sınıflar için 36, 7. ve 8. sınıflar için 37 saat oldu.

Müfettişler Derneği Başkanı Doğan Ceylan “Çocuklar çok erken derse başlayacak” derken, eski Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer “İkili eğitim yapan okullar bu ders yükünü kaldırmaz” diyor. Eski sistemde 1-8 sınıflar günde 6 saat ders yapıyordu. İkili eğitimde sabahçı öğrenciler 07.20’de derse başlıyor, 12.40’ta öğlenci grup geliyor ve onların dersi 17.40’ta bitiyordu. Yeni ders çizelgesine göre 5. ve 6. sınıflar haftada bir gün 8, diğer günlerde 7 saat, 7. ve 8. sınıflar haftada 2 gün 8 saat, haftada 3 gün 7 saat ders yapacak. İlkokul öğrencileri de yine 6 saat. Derslerin 40 dakika, teneffüslerin de yönetmeliklere göre biri 20, diğerleri de 10 dakika olduğu dikkate alındığında ikili eğitim yapan okullarda ortaya şöyle bir tablo çıkıyor. Sabahçı olacak ortaokullar geçen yıl olduğu gibi sabah 07.20’de derse başlarlarsa 8 saat ders yaptıkları günler 14.00’te, diğer günler 13.10’da dersten çıkacaklar. Buna karşın öğlenci ilkokul öğrencileri ortaokulların 7 saat ders yaptıkları günlerde 18.30’da, 8 saat ders yaptıkları günlerde de 19.20’de okuldan ayrılacak. Eğitimcileri endişelendiren de bu işte bu geç saatler.

(habertürk)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.