banner

TÜBİTAK yabancı bilim adamlarına göz dikti




TÜBİTAK tarafından yabancı bilim insanlarını Türkiye'ye getirebilmek için ''Uluslararası Deneyimli Araştırmacı Dolaşımı Destek Programı'nın uygulamaya konulduğu bildirildi.

TÜBİTAK yabancı bilim adamlarına göz diktiTÜBİTAK'tan yapılan yazılı açıklamada, TÜBİTAK'ın araştırma imkanları ve çalışma ortamları nedeniyle yurt dışını tercih eden Türk bilim insanlarının Türkiye'ye dönüşünü başlattığı belirtildi.

Bu kapsamda şimdiye kadar 167 bilim insanının Türkiye'ye dönüş yaptığı vurgulanan açıklamada, yabancı bilim insanlarının da Türkiye'ye getirilmesi için TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı'nca (BİDEB) Uluslararası Deneyimli Araştırmacı Dolaşımı Destek Programı'nın uygulamaya konulduğu belirtildi.

Program için tanıtım toplantısı düzenlendiği de bildirilen açıklamada, TÜBİTAK BİDEB Başkanı Prof. Dr. Şemsettin Türköz'ün ''Türkiye'yi tüm araştırmacılar için cazip bir ortam haline getirmeyi amaçlıyoruz. En büyük avantaj tüm alanlara açık olması. Herkes bu programlardan faydalanabilir. Ana hedef uluslararası dolaşım gerçekleştirmek. Yaş sınırı yok önemli olan tecrübe'' ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Prof. Dr. Cahit Güran'ın programa ilişkin verdiği şu bilgiler de yer aldı:

''Programın bütçesi 11,2 milyon avro. Bütçenin yüzde 60'ı TÜBİTAK, yüzde 40'ı ise Avrupa Komisyonu tarafından karşılanacak. Program 5 yıl süreyle devam edecek. Bu süre içinde 100 bilim insanı Türkiye'ye getirilecek. Programda TÜBİTAK fonlayan kurum, üniversite veya sanayi kuruluşları da ev sahibi olacak. Tüm ülke vatandaşları başvurabilecek. Evrensel araştırmacılara açık bir program. Araştırmacıların doktora derecesine sahip olması veya en az 4 yıllık araştırma deneyimi olması gerekiyor. Son 3 yılda 12 aydan fazla Türkiye'de bulunmaması ve BİDEB desteklerinden faydalanmaması gerekiyor. Türkiye'ye gelecek bilim insanlarına yaşam giderleri, ulaşım ve aile giderleri ile araştırma katkısı sağlanacak. Alanında 10 yıldan fazla çalışma yapan çok deneyimli araştırmacılar için aylık net 2 bin 650 avro, deneyimli araştırmacılara ise 2 bin 300 avro verilecek. Bu araştırmacılar 1001 programına da başvurabilecek.''

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.