banner

Üniversiteden atılan öğrencilere af müjdesi




Çeşitli sebeplerle üniversitelerle ilişiği kesilenlere geçtiğimiz yıl getirilen öğrenci affının süresi 5 ay daha uzatıldı.

beyazıt üniversitesiTBMM Genel Kurulu'nda torba tasarıya eklenen önergeye göre, hazırlık dahil bütün sınıflarda intibak, önlisans, lisans tamamlama ve lisansüstü öğrenimi gören öğrencilerden, her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenler, başvuru yapmaları halinde 2012-2013 eğitim-öğretim yılında öğrenimlerine yeniden başlayabilecek.

TBMM Genel Kurulu'nda, dün 40 bin öğretmen ataması ile 30 bin polis memuru kadrosu ihdasını öngören düzenlemelerin de yer aldığı ve bazı kanunlarda değişiklik yapan torba teklifinde öğrencilere 'af sürprizi' yapıldı. Terör suçlarından hüküm giyenler dışında, yükseköğretim kurumlarından her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenlere geçen yıl dönüş imkânı tanıyan yasayla ilgili süre uzatıldı. AK Parti, CHP ve MHP milletvekillerinin imzasıyla kanun teklifine eklenen yeni maddeyle, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'na geçici madde eklendi. Madde şu hükümleri içeriyor: "Süresi içerisinde başvurmamaları nedeniyle bu kanun geçici 58. maddesinden yararlanamayanlar (Uluslararası Ortak Lisans Programları çerçevesinde öğrenim görenler dahil), bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ilişiklerinin kesildiği yükseköğretim kurumuna başvuruda bulunmaları halinde geçici 58. maddede yer alan esaslara göre, takip eden eğitim-öğretim yılında öğrenimlerine başlayabilirler." Madde gerekçesinde, "Geçtiğimiz yıl çıkarılmış olan af durumunu düzenleyen kanundan çeşitli nedenlerle yararlanamayan öğrencilere, ilişiklerinin kesildiği üniversitelere başvurmaları şartı ile yeni bir hak verilmesi amaçlanmaktadır." denildi.

Torba teklifin yasalaşıp yürürlüğe girmesiyle birlikte 2011'de başvuru hakkını kullanamayanlar için yeni bir hak doğacak. Başvuruyu kaçıranların 5 ay içerisinde ilişiklerinin kesildiği yükseköğretim kurumlarına müracaat etmeleri gerekecek. Düzenleme çerçevesinde, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) bağlı eğitim kurumları ile Polis Akademisi ve bağlı yükseköğretim kurumlarında eğitim görürken ilişiği kesilenler YÖK'ün uygun gördüğü yükseköğretim kurumlarına intibak ettirilecek. Terör suçlarından hüküm giyenler düzenleme kapsamı dışında olacak. Geçen yıl yapılan öğrenci affı düzenlemesinde yükseköğretim kurumlarına dönüş yolunda tarih sınırlaması getirilmemişti. Af için 800 bin başvuru beklenirken, 150 bine yakın öğrenci başvuru yapmıştı.

(zaman)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.