banner

Dersler güneşin doğuş saatine göre başlayacak




İlk ve ortaokullardaki yeni ders çizelgesinde ders saatleri arttığı için derse başlama saati her ilde farklı olacak.

ilkokul öğrencisiMilli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 4+4+4 zorunlu eğitim sisteminde ilkokul ve ortaokullar için hazırladığı ders çizelgesine göre ders saatleri değişti.

Daha önce 1 ve 8. sınıflar için 30 saat olan haftalık ders saati, 5 ve 6. sınıflarda 36, 7 ve 8. sınıflarda ise 37 saati buldu. Böylece 7 ve 8. sınıf öğrencileri haftanın 3 günü 7, iki günü de 8 saat ders görecek. İlkokullar öğlenci, ortaokullar sabahçı olacak. Bu durumda 40 dakika ders ve 10 dakikalık teneffüs hesaplandığında akıllara ‘dersler ne zaman başlayıp, ne zaman bitecek?’ sorusu geldi.

Üst düzey bir MEB yetkilisi, derse başlama saatinin Türkiye’nin doğusu ve batısı arasındaki güneşin doğuşuna göre ayarlanacağını belirtti.

Doğu’da daha erken

Doğu ile batı arasındaki 76 dakikalık fark okullardaki ders zilinin çalma zamanını etkileyecek. Van’daki ders zili Çanakkale’deki bir okuldan çok daha önce çalacak. MEB, derslerin başlama saatleriyle ilgili yetkiyi ise İl Milli Eğitim Müdürlüklerine verdi. Müdürlükler, güneşin şehirlerindeki doğuş zamanına göre okullardaki derse başlama saatini belirleyecek. İldeki tüm sınıflarda ders aynı saatte başlayacak. Ancak ders saati fazla olan sınıf, az olana göre okuldan birkaç saat geç çıkacak. Bu durum hem sabahçılar hem de öğlenciler için geçerli olacak.

Ortaokullara süper lise ayarı

Yeni ortaokul ve ilkokul ders çizelgesine göre 5. sınıflar bir dönemin gözdesi süper liseler gibi olacak. Yeni ortaokul ve ilkokul ders çizelgesine göre 20 saat zorunlu 4 saat de seçmeli ders alan 5. sınıf öğrencilerine isteğe bağlı olarak 18 ders saatine kadar yabancı dil eğitimi verilebilecek. Öğrenciler 5. sınıftan itibaren kur sistemine geçecek ve öğrenci kur atladıkça sınıfı değişecek.

(habertürk)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.