banner

Kürtçe öğretmenliğine başvuru tüm bölümlere açılsın




Kürtçe’nin seçmeli ders olarak okutulması Kürtçe dersi için öğretmen yetiştirmede önemli bir tartışmayı gündeme getirdi.

Kürtçe öğretmenliğine başvuru tüm bölümlere açılsınMardin Artuklu ve Bingöl üniversiteleri, bu yıldan itibaren okullarda verilmesi planlanan Kürtçe seçmeli dersin öğretmenlerini yetiştirmek için yüksek lisans programlarını açtı.

Ancak belirlenen şartlara göre, Tezsiz Yüksek Lisans Programı'na sadece, eğitim fakültelerinin Türk dili ve edebiyatı öğretmenliği, sosyal bilgiler öğretmenliği ve Türkçe öğretmenliği mezunları ile fen edebiyat fakültesinin Türk dili ve edebiyatı ile çağdaş Türk lehçeleri bölümlerinden mezun olanlar başvurabilecek. Diğer bölüm mezunları ise bu duruma itiraz ediyor.

Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı bünyesinde 2012-13 öğretim yılının Eylül ve Şubat aylarında alınacak 500 tezsiz yüksek lisans öğrencisi bir yıl süreli programın ardından Kürtçe öğretmen olarak atanacak. Üniversitelerin İngilizce, Almanca ve Fransızca gibi yabancı dil bölümlerini okuyanlar ise kendilerini kapsamayan bu uygulamadan rahatsız. Kendi çabasıyla Kürtçeyi akademik olarak öğrendiğini ifade eden Dicle Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği mezunu Ömer Delikaya bu durumu, "Bunu diğer eğitim bölümlerinden mezun olan birçok öğretmene yapılmış bir hak ihlali olarak görüyorum." diyor.

Konuyla ilgili konuşan Mardin Artuklu Üniversitesi Kürdoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadri Yıldırım, alan kısıtlamasına karşı olduklarını dile getirdi. Bu konuda çok sayıda şikâyet aldıklarını da ifade eden Yıldırım, "Bize, günde yüzü aşkın insandan telefon geliyor. 'Niye böyle yapılmış?', 'Biz de bu alanda yüksek lisans hakkı istiyoruz?' diye." diye konuşuyor.

Öte yandan ALES sözel puanından en az 55 alma şartı aranan başvurular için son gün 27 Temmuz. Tezsiz yüksek lisans yapmak isteyen adayların ise Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçelerinden en az birini bilmesi gerekiyor.

(zaman)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.