banner

Bu iddia 40 bin öğretmen atamasında tartışma yarattı




Türkiye Müfettişler Derneği Başkanı Doğan Ceylan, yeni eğitim-öğretim sistemiyle birlikte özellikle branş öğretmen açığının çok fazla olacağını söyledi. Ceylan, açıklanan ders çizelgesine göre, en çok matematik, fen ve teknoloji gibi derslerde öğretmen ihtiyacının çok fazla olacağına dikkat çekti.

Doğan Ceylan, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)’nın kademeli eğitim uygulamasıyla ilköğretim okullarını, ilkokul ve ortaokula dönüştürdüğünü hatırlattı. Bu dönüşüm sonrası 5. sınıfta sınıf öğretmenlerinin girmiş olduğu Türkçe, matematik, fen ve teknoloji gibi derslere artık branş öğretmenleri gireceğine işaret etti. Ceylan, bu durumun on binlerce öğretmen açığını doğuracağını dile getirerek, şu bilgileri verdi: “Bakanlık, ilkokul ve ortaokullarda haftalık ders çizelgesini de değiştirdi. Geçen yıllarda haftalık 30 saat olan ders, ortaokulların 5 ile 6. sınıflarında 36 saate, 7 ile 8. sınıflarında 8 saate çıkarıldı. Yeni ders programına göre bazı derslerin saatlerinde artış oldu. Bu durum ders saati artırılan branşlarda öğretmen açığını beraberinde getirecek.”

Müfettiş Doğan Ceylan, geçen yıllarda 70 bin civarında ücretli öğretmen çalıştırılarak öğretmen açığı kapatılmaya çalışıldığını hatırlattı. 2012-2013 öğretim yılında bu açığı 100 binin üzerinde olacağının tahmin edildiğini, hangi branşlara ne kadar açık oluşacağı ile ilgili şu bilgileri verdi: “Daha önceki yıllarda 6, 7 ve 8. sınıflarda 5 saat olan Türkçe dersi 5 ve 6. sınıflarda 6 saat, 7 ve 8. sınıflarda 5 saat olacak. Her sınıf düzeyinde dörder şubesi olan bir okul için haftalık ders yükü 60 saat iken 5. sınıfların da katılmasıyla aynı okulda şube sayısı 16’ya, ders saati ise 88 saate çıkacak. Bu da mevcut Türkçe öğretmenin yarısı kadar daha ihtiyaç doğacağını gösteriyor. Daha önceki yıllarda 6, 7 ve 8. sınıflarda 4 saat olan matematik dersi yeni dönemde bütün sınıflarda 5 saate çıkarıldı. Dörder şubesi olan bir okul için haftalık ders yükü 48 saatten 80 saate çıkacak. Matematik öğretmen açığı da mevcut öğretmen sayısının yarısından daha fazla olacak. 6, 7 ve 8. sınıflarda 4 saat olan fen ve teknoloji dersine 5. sınıflarda da branş öğretmeni gireceğinden dörder şubesi olan kurum için haftalık ders yükü 48 saatten 64 saate çıkacak. 6 ve 7. sınıflarda 3 saat sosyal bilgiler ve 8. sınıfta 2 saat Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi dersi aynen devam ediyor. 5. sınıflarda da 3 saat sosyal bilgiler dersine branş öğretmeni girecek. Dörder şubesi olan kurum için haftalık ders yükü 32 saatten 44 saate çıkacak.”

SINIF ÖĞRETMENİ FAZLALIĞI

Doğan Ceylan, Milli Eğitim Bakanı'nın bir soru üzerine, 'Öğretmenlerin kendi branşında derse gireceğine' ilişkin açıklaması olduğunu ve bunun yeniden değerlendirilmesi gerektiğini aktardı. Ceylan, şu değerlendirmeyi yaptı: “5. sınıfların ortaokula alınması nedeniyle yüzde 20’si norm fazlası duruma düşecek sınıf öğretmenlerinin, birinci sınıfa kayıt yaşının 66 aya çekilmesi nedeniyle tamamına yakının norm fazlası olmayacağı açıklandı. Oysa kayıt yaşı öğrenci sayısını yüzde 100 değil sadece yüzde 25 artıracağından sınıf öğretmenlerinin norm fazlası olacağı açık. Bu öğretmenlerimize ders verilmezse boş oturacaklar. Bir yandan ortaokullarımızda öğretmen açığı varken ve tecrübesiz ücretli öğretmenlerle bu açık kapatılmaya çalışılırken, diğer yandan kadrolu, mesleki tecrübesi olan ve norm fazlası durumuna düşürülen sınıf öğretmenlerinden yararlanılmaması ülkemiz için insan kaynağı israfı olur.”

Ceylan, bu öğretmenlerin onlarca yıldır beşinci sınıftaki dersleri zaten okuttuklarını anlatarak, “Öğrenci aynı öğrenci, program aynı programdır. Bu nedenle birkaç yıllığına 5. sınıflarda açık olan derslere girmeleri yararlı olacaktır. Bakanlığın bu konuda kararı vermesi ve eğitim camiasını bilgilendirmesi gereklidir.” ifadesini kullandı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.