banner

Medya KPSS skandalını KCK'ya bağladı




KPSS sınavının soruların İstanbul'da Gülen Cemaati'ne bağlı bir dershanede sınavdan önce dağıtılmasına ilişkin haberinin ardından merkez medyaya eş zamanlı KPSS sınavında "KCK" bağlantılı operasyon yapıldığı haberinin yayınlanması dikkat çekti.

kck soruBDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, ortada cemaat eliyle soruların çalınmasının olduğunu ve sorumluluğun başkalarına yıkılarak örtbas edilmek istendiğini söyledi. Eğitim Sen ise olayı "Adaletsizlik" olarak yorumladı.

Öğretmenlik ve kamudaki B grubu kadrolar için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) soru ve cevaplarının İstanbul'da cemaate bağlı dershaneler tarafından yandaşlarına dağıtıldığı iddia edildi. DİHA saat 15.30'da konuya ilişkin haberini geçerek sınav sorularını yayınladı. DİHA'nın haberden yarım saat sonra ise merkez medyaya eş zamanlı olarak "Sınav sahteciliğinde terör örgütü bağlantısı", "KPSS'de KCK bağlantısı" şeklinde haberler geçmesi dikkat çekti. Merkez medyanın haberinin DİHA'nın haberinden yarım saat sonra yayınlanması dikkat çekerken yapılan haberlerin cemaat bağlantılı olayın üstünü kapatmak olarak yorumlandı.

'AKP ve cemaatin içine düştüğü kokuşmuşluk ortaya çıktı'

Konuya ilişkin DİHA'ya değerlendirmelerde bulunan BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, AKP hükümetinin ve Gülen Cemaati'nin bunu her zaman yaptığını belirterek, "Kendi yandaşları ve cemaat için çalınan soruları örtbas etmek için de bu sefer 'KPSS'de KCK sahtekarlığı' gündem oluşturdular. Buna gerekçe olarak ta saçma tezler ortaya atıyorlar" dedi. Ortaya sınav sorularının çalınarak cemaate yakın kişilere dağıtılmasının olduğunu söyleyen Kaplan, "Bunun içinde AKP ve cemaatin kendisi var. Kamuoyunu bu kadar saptırma ile kandıracaklarını zannediyorlarsa yanıldıkları hemen ortaya çıkacak. Bu AKP'nin içine düştüğü açmazın, kokuşmuşluğun ve yozlaşmanın ortaya çıkmasıdır. AKP'nin sorumluluğunu başkalarına yükleme çabasıdır" diye kaydetti.

Eğitim Sen: Adaletsizliktir

Eğitim Sen Diyarbakır Şube Başkanı Kasım Birtek, "Bu önemli bir adaletsizliktir. Bu durum ile AKP ile Türkiye'nin nasıl bir yola girdiğini görmüş bulunuyoruz. Bu durumun da hangi adaletsiz davranışlar içinde olduğunu ortaya koymuş bulunuyor" dedi. Sınavların yapılabilmesi için eşitlik ilkesinin uygulanması gerektiğinin altını çizen Birtek, bölgedeki öğrencilerin zaten adaletsizlik içinde yarıştığını, soruların dağıtılmasının bu adaletsizliği arttırdığını söyledi. KPSS sorularının dağıtılmasının takipçisi olacağını belirten Birtek, kamuoyuna gerekli açıklamayı daha sonra yapacaklarını kaydetti.

AKP'ye söylem ve pratik eleştirisi

Birtek, AKP hükümeti'nin ve cemaatin söyleminin icraatları ile bir olmadığını ifade ederek, şöyle devam etti: "Gerek AKP hükümeti gerek cemaat şunu bilmeli ki haksızlıklar ile Allah ile yakınlık kurulamaz. Müslüman olduklarını çokça dile getirmelerine rağmen Müslümanlığın reddettiği ne varsa uygulama sahasına koyuyorlar. Eğer böyle bir şey yapılmış ise hem insanlık dışı hem de İslamiyet dışı bir olaydır."

'Cemaat, kadrolaşıyor'

Cemaatin soruları dağıtmasının nedenin geleceğe kadro yetiştirme olduğuna dikkat çeken Birtek, cemaatin ele geçiremediği kurumlardaki eksikliği bu şekilde doldurmaya çalıştığını vurguladı. KPSS ve diğer sınavlarda soru dağıtmalarının nedenin cemaate yandaş bulmak olduğuna işaret eden Birtek, cemaatin KPSS sorularını para ile dağıtması ile şeffaf olmayan para kaynağını daha da kararttığını aktardı.

Öte taraftan bazı internet sitelerinde de DİHA'da çıkan haber ile ilgili, fotoğraflardaki kitapçığın sınav kitapçığı olmadığı yönünde değerlendirmeler yapıldı. Ancak DİHA'da çıkan haber fotoğrafında kitapçığın sınav kitapçığı olduğu şeklinde değil, haber konusu olan konunun, soru ve cevapların aynı olduğu yönündeydi.

DİHA

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.