banner

ÖSYM Başkanı hakkında suç duyurusu




CHP, KPSS'deki kopya iddialarına ilişkin ÖSYM Başkanı Demir ve Beyaz Kalem Yayıncılık şirketi hakkında suç duyurusunda bulundu.

suç duyurusuCHP, KPSS'deki kopya iddialarına ilişkin ÖSYM Başkanı Ali Demir ve Beyaz Kalem Yayıncılık şirketi hakkında suç duyurusunda bulundu.

Ankara Adliyesi'ne gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ile CHP Gençlik Kolları Başkanı Emre Doğan suç duyurusu dilekçesini Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdi.

Dilekçede, 07-08 Temmuz tarihlerinde yapılan KPSS sınavına ait soruların sınav öncesinde, çeşitli internet sitelerinde paylaşıldığı, Ankara'da bir parkta bir adaya ait sınava giriş belgesinin içinde küçük parçalara ayrılmış bir kağıtta, Türkçe, vatandaşlık ve coğrafya sorularının yanıtlarının bulunduğu öne sürüldü.

Parkta bulunan not kağıdındaki soruların Beyaz Kalem Yayıncılık şirketinin yayınladığı KPSS sorularıyla büyük oranda örtüştüğü iddia edilen dilekçede, "ÖSYM yetkilileri tarafından yapılan açıklamalar da iddiaların araştırılması ve soruşturulmasına dönük olmayıp adeta iddiaların üstünü örtmeye dönüktür. Bilindiği gibi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2010 yılı KPSS sınavı hakkındaki iddialar ile ilgili soruşturma da devam etmektedir. Bu soruşturmanın akıbeti de kamuoyu ile paylaşılmalıdır" ifadelerine yer verildi.

Dilekçede, 07-08 Temmuz tarihlerinde yapılan KPSS sınavı hakkındaki "soruların çalınması, sınava giren kimi adaylarla önceden paylaşılması ve sınavdaki hile iddialarına" ilişkin sorumluların cezalandırılmaları istendi.

Sezgin Tanrıkulu, suç duyurusu dilekçesini savcılığa verdikten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, müracaat savcılığına Gençik Kolları Başkanı Avukat Emre Doğan'la birlikte başvuru yaptıklarını ve şikayetlerini ilettiklerini söyledi.

ÖSYM Başkanı Ali Demir ve kurum yetkililerinin yanı sıra Beyaz Kalem Yayıncılık Şirketi ve saptanacak diğer sorunlardan şikayetçi olduklarını belirten Tanrıkulu, "Bu sınava da şaibe karışmıştır. 2010 yılındaki sınav gibi. ÖSYM Türkiye'nin en güvenilir kurumu iken şaibe ile anılır hale gelmiştir. Biz 2010 yılında da bu başkana görevi bırakma çağrısında bulunmuştuk. Şimdi de kendisine aynı çağrıda bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

KPSS sınavına giren milyonlarca yurttaşın endişeli olduğunu anlatan Tanrıkulu, "Bu soruşturmanın bağımsız, şeffaf ve adil bir biçimde yapılması ve gerçeklerin ortaya çıkarılması gerekir. Bunun takipçisi olacağız. Meclis araştırılmasının da takipçisi olacağız" diye konuştu.

Tanrıkulu, bir gazetecinin, "ÖSYM tarafından yapılan açıklamada 'bir bulgu yok' dendi, bu açıklamayı nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki sorusunu ise, "Yıllarca avukatlık yaptım. Çok güvensiz bir açıklama yapıldı. Söylediklerine sayın başkanın kendisi de inanmıyordur. Öyle bir ruh hali. Kendisine tavsiyem önce izne ayrılsın ve daha sonra istifa etsin" diye cevapladı.

Tanrıkulu, başka bir gazetecinin "size ulaşan bulgular nelerdir?" şeklindeki sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"İnternette dolaşmış, parklarda bulunmuş ve bire bir aynı sorular. 47 tane soru aynı anda yüklenmiş, bunların aynı olması akılda tutularak yazılması hayatın olağan akışıyla bağdaşmaz dolayısıyla büyük bir şaibe vardır. Bu şaibenin giderilmesi lazım. Giderilmesi için de ÖSYM'nin başında bulunan kişinin bu görevinden ayrılması lazım. Çünkü kendisi de şaibe ile anılıyor. Sınavın iptali gerekir mi, soruşturmanın sonucunda ortaya çıkar ama sonuçta bir şaibe ortaya çıkmıştır. Bu başkanın döneminde bunlar olmuştur. Bu sınavların adil bir biçimde olması lazım, şaibesiz olması lazım. ÖSYM Türkiye'de bu sınavı yapma becerisini kaybetmiştir. Bütün yurttaşlarımız sınavlar konusunda soruların önceden çalındığı hile yapıldığı konusunda endişeye sevk edilmiştir."

(dünya)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.