banner

Iraklı ve Afgan öğrencilerin tercihi Türkiye




Türkiye'de öğrenim gören Iraklı ve Afgan öğrenciler, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nda (YTB), yüksek öğrenimleri için Türkiye'yi seçme nedenlerini anlattı.

Tıraklı öğrencilerürkiye'de öğrenim gören Iraklı ve Afgan öğrenciler, öğrenim koşulları açısından Türkiye'nin birçok ülkeden daha iyi durumda olduğunu belirterek, Türkiye'de hiç yabancılık çekmediklerini ve kendilerini Türk vatandaşı gibi hissettiklerini ifade etti.

Gazi Üniversitesi doktora öğrencisi Iraklı Muhammed Reşat Baker (29), 2005'ten sonra siyasi nedenlerden dolayı Türkiye'ye geldiğini belirterek, "O dönemde Irak'ta üniversite mezunları devlet dairelerine atama yapılması için yıllarca bekliyorlardı" dedi.

Türkiye'deki üniversitelerde eğitim standartlarının yüksek olduğunu vurgulayan Baker, "Türkiye, eğitim standartları anlamında diğer ülkelerden daha ileride. Türkiye çok farklı. Öğrencileri karşılaması, öğrencilere yurtlar temin etmesi, hocaların öğrencilerle ilgilenmesi çok güzel. Hiç gurbetlik çekmedik" diye konuştu.

Gazi Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Iraklı Günay Abbas Denden (25), Türkiye'de öğrenim görmenin kendileri için bir ayrıcalık olduğunu ifade ederek, "Türkiye, benim hayal ettiğim yerdi. Türkiye, Irak'a dini ve kültürel açıdan da çok yakın olduğu için yabancılık hissetmiyorum'' dedi.

Ankara'da Türkçe dil eğitimi gören Afgan Mohammad Hakim Tınmas (20), Afganistan'da çatışmaların yoğun biçinde sürdüğünü, bu sebeple Türkiye'yi tercih ettiğini kaydetti.

Gazi Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Afgan Ruhullah Begzad (25), ülkesinin geleceğinin belirsiz olduğunu belirterek, "Ülkemde eğitim görmem oldukça zor" dedi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.