banner

MEB, ''4+4+4 kitapçığını'' yeniledi




Yeni kitapçığa göre seçmeli dersler, bu öğretim yılı için 5. ve 9. sınıfta verilebilecek. Kur'an-ı Kerim'in öğretilmesi, seçimlik ders olacak

okulMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), kamuoyunda ''4+4+4'' olarak bilinen ve zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanunun uygulanışına ilişkin hazırladığı kitapçığı yeni soru ve cevaplarla genişletti.

Kitapçıkta yer alan bilgilere göre, ilkokula başlamadan önce okuma yazmayı öğrenen bir çocuk, eğer birinci sınıf için yeterli ve hazırsa okulda oluşturulacak komisyon kararıyla üst sınıflardan başlayabilecek. Ancak bir öğrencinin sınıf atlaması ya da bir üst sınıfa geçmesi yalnızca okuma yazama biliyor olmasına bağlı olmayacak. Öğrencinin gelişiminin bir üst sınıfa geçmeyi gerektirecek düzeyde olduğunun da tespit edilmesi gerekecek.

31 Mart 2007 tarihinde ve öncesinde doğmuş olan çocuklar, yani 66 ayını 30 Eylül 2012 tarihi itibarıyla doldurmuş olan çocuklar ilköğretime başlayacak.

Meslek liselerinin 9. sınıfları ortak sınıf olacak, mesleki alan seçimi ise 10. sınıftan başlayacak.

Kitapçıkta yer alan ''Kur'an-ı Kerim mi, yoksa meali mi seçmeli ders olacak'' sorusuna verilen cevaba göre de Kur'an-ı Kerim'in öğretilmesi seçimlik ders olacak. ''Alevilik, Hristiyanlık ve diğer farklı inançlar ve dinler seçimlik ders olacak mı'' sorusu ise, ''Farklı inançlar, 'Temel Dini Bilgiler' seçimlik dersinde okutulabilecek'' şeklinde yanıtlanıyor.

Seçmeli dersler, bu öğretim yılı için 5. ve 9. sınıfta verilebilecek. Çünkü diğer sınıflardaki öğrenciler, mevcut programlarla ve mevcut uygulamalarla öğrenimlerine devam edecek. Dolayısıyla, bu öğretim yılı için 5. ve 9. sınıftaki gelecek talepler göz önünde bulundurulacak. Örneğin, 6. sınıfta şu anda bu kanun çerçevesinde oluşturulan seçimlik derslerin verilmesi söz konusu olmayacak. Çünkü 6. sınıflar önceki uygulamalara aynen devam edecek.

12 yıllık zorunlu eğitim ve yeni sistemin uygulanmasıyla ilgili 2012-2013 öğretim yılı başında özellikle birinci sınıfları okutacak olan sınıf öğretmenlerine yönelik eğitim verilecek.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.