banner

KPSS soru kitapçığıyla parkta bulunan sorular aynı




Sızıntının ispatı mı?

Parkta bulunan kâğıttaki sorularla ÖSYM'nin master soru kitapçığındaki dizilim bire bir aynı.

kopyanın belgesiAnkara’da bir parkta bulunan kâğıttaki KPSS sorularının, ÖSYM’nin önceki gün açıkladığı ve adaylara dağıtılmayan master soru kitapçığındaki sorularla aynı sıralamada olması, soruların sınavdan önce master kitapçıktaki haliyle sızdırıldığı kuşkusunu güçlendirdi. Sınavda adaylara master kitapçıktan farklı soru kitapçığı veriliyor. Bu durum, adayın kendi kitapçığındaki soru ve yanıtları bir kâğıda yazarak dışarı çıkarma olasılığını ortadan kaldırıyor.

KPSS’nin 7 Haziran’da düzenlenen eğitim bilimleri oturumu sürerken Deniz Feneri Ankara Şubesi Başkanı’nın da yöneticileri arasında yer aldığı iddia edilen Beyaz Kalem Yayınları, Genel Kültür ve Genel Yetenek testine ait 57 soruyu internet sitesi üzerinden paylaşmıştı. Bunun üzerine soruların sızdırıldığı iddia edilmiş, yayınevi ise iddialar karşısında “öğrencilerinin ve öğretmenlerinin sınavdan çıktıktan sonra soruları kendileri ile paylaştığını” açıklamıştı.

ÖSYM Başkanı Ali Demir de benzer bir açıklama yaparak “soruların adaylar tarafından ezberlendiğini” söylemişti.

ÖSYM, 11 Haziran günü akşam saatlerinde internet sitesinde KPSS’ye ait Temel Soru Kitapçığı’nı yayımladı. Temel Soru Kitapçığı ile Beyaz Kalem Yayınları tarafından yayımlanan sorular incelendiğinde, iki kitapçık arasındaki tek farkın, soru ve şıkların sıralanışındaki farklılık olduğu ortaya çıktı.

Cumhuriyet’in duyurduğu Ankara’da bir parkta, KPSS’nin ilk gün oturumlarına katılan Y. F. A’ya ait sınav giriş belgesi ile birlikte bulunan ve küçük parçalara ayrılmış kâğıttaki soru dizilimi, ÖSYM’nin internet sitesinde yayımladığı soru kitapçığı ile bire bir aynı çıktı.

ÖSYM’nin yayımladığı soru kitapçığı, ‘master kitapçık’ olarak nitelendiriliyor ve hiçbir şekilde aynı soru dizilişiyle adaylara dağıtılmıyor. Adaylara master kitaptan farklı soru dizilişi olan kitapçıklar veriliyor.

Kâğıttaki soruların master kitapçıktaki soru dizilişiyle aynı çıkması, “Aday, sınav sırasında kitapçığındaki soru ve yanıtları bir kâğıda yazmış ve çıkarmış olabilir ya da soruları ezberleyerek çıkınca not almıştır” olasılığını ortadan kaldırıyor.

(cumhuriyet)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.