banner

MEB’den bir yenilik: Derste ‘su doku’ oynanacak




MEB'de 12 yıllık zorunlu eğitim mesaisi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanunun yasalaşmasının ardından ve okulların tatil olmasıyla birlikte çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor.

MEB'de 12 yıllık zorunlu eğitim mesaisiMEB Talim ve Terbiye Kurulu (TTK) Başkanı Emin Karip, “Şu an bizim için mesai kavramı yok. Gerekiyorsa hafta sonu da çalışıyoruz. Çünkü bizim önceliğimiz Eylül ayında, okullar açıldığı gün hem 1. ve hem 5. sınıflarda ilkokullar ve ortaokullar için yenilenen haftalık ders çizelgesinin gerektirdiği öğretim materyallerinin öğretmenlerimiz ve öğrencilerimizin kullanımına hazır olmasıdır” dedi. Kurul olarak çalışmaları yoğun bir şekilde sürdürdüklerini belirten Karip, “İlköğretim 5. sınıfta öğrencilerimizin tercih yapabileceği 15 seçmeli ders var. Öncelikli olarak 5. sınıfta okutulacak derslerin içeriklerini hazırlıyoruz ve çalışmalarımızda yoğun olarak bu 15 dersin öğretim programlarının ve öğretim materyallerinin hazırlanması üzerine odaklanmış durumdayız” diye konuştu.

Bakanlığın bütün birimleri yoğun

Çocukları 1. ve 5. sınıfta okuyacak ailelerin endişe yaşamamaları gerektiğini vurgulayan Karip, “Eylül ayında, okullar açıldığı anda hem 1., hem 5. sınıflarda tüm öğretim materyallerini öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz için hazır olmasını sağlayacağız” dedi. Karip, şöyle devam etti: “Şu an bizim için mesai kavramı yok. Bu bizim birlikte çalıştığımız akademisyenler ve uzmanlar için de geçerli. Hafta sonu çalışmak gerekiyorsa da çalışıyoruz. Çünkü bizim önceliğimiz Eylül ayında okular açıldığı gün, hem 1. ve hem 5. sınıflar için 12 yıllık zorunlu eğitime geçiş ile ilgili yasanın ve bu yasaya dayalı olarak yenilenen haftalık çizelgenin gerektirdiği tüm öğretim materyallerinin okullarımızda öğretmenlerin ve öğrencilerin kullanımına hazır olması, bunu sağlamak için de sadece Talim ve Terbiye Kurulu değil, Bakanlığımızın bütün birimleri yoğun bir biçimde çalışıyor.”

Ders sürelerinde değişiklik söz konusu değil

Ders saati sürelerinde bir değişikliğin söz konusu olmadığını, her ders süresinin hem ilkokullar, hem ortaokullar için 40'ar dakika olacağını belirtti. Liselerin haftalık ders çizelgesiyle ilgili çalışmaların tamamlanmadığı bilgisini veren Karip, lisede çok sayıda seçmeli dersin olduğunu, bu aşamada seçmeli dersler kapsamında yapılacak çok bir şeyin olmadığını söyledi. Karip, “Lisedeki seçmeli dersler, çok ciddi değişiklikler yapmayı gerektirmiyor şu anda” dedi. Yalnızca 12 yıllık zorunlu eğitime geçiş ile ilgili kanunda yer alan derslerin seçmeli dersler arasına özellikle de ikinci grup seçmeli derslerin eklenmesi ile sınırlı bir değişiklik öngördüklerini belirtti.

Yaşayan Diller ve Lehçeler programına iki talep var

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Emin Karip, “Yaşayan Diller ve Lehçeler programıyla ilgili şu ana kadar bize ulaşmış ve değerlendirmeye alınmış iki talep var. Bu taleplerden birincisi Kürtçe diğeri de Çerkezce'nin seçmeli ders olarak okutulması ile ilgili” dedi. Kur'an-ı Kerim ve Hz. Muhammed'in Hayatı dersleri programlarının henüz Kurul'da kabul edilmediğini ama taslaklar üzerinde çalışıldığını anlatan Karip, "Temel Dini Bilgiler Dersi'nde öğretilecek dinler arasında İslam, Hıristiyanlık ve Musevilik var. Derse talep olması halinde okutulacak. Bu dersle ilgili Din Öğretimi Genel Müdürlüğü TTK ile koordineli olarak, hem sivil toplum kuruluşlarıyla, hem üniversitelerle zaman zaman birlikte çalışmalar yapıyor. Şu ana kadar bize ulaşmış ve değerlendirmeye alınmış iki talep var. Bu taleplerden birincisi Kürtçe, diğeri de Çerkezce'nin seçmeli ders olarak okutulması ile ilgili” diye konuştu. Çerkezce için Adigece ve Abhazca lehçeleriyle ilgili taleplerin geldiğini belirten Karip, bu konuda taleplerin değerlendirildiğini, ilgili kurumlarla işbirliği yapılarak bir öğretim programı hazırlanabileceğini söyledi. Kürtçe dersi için ise öğretim programı ve öğretim materyalleri çalışmalarının Mardin Artuklu Üniversitesi'nin Yaşayan Diller Enstitüsü'nden görevlendirilen öğretim elemanlarının da katılımı ile yürütüldüğünü aktaran Karip, “Öğretim elemanları ve TTK uzmanları çalışmaları birlikte yürütüyor” diye konuştu.

Sudoku gibi zeka oyunları olacak

Karip, seçmeli olacak bir diğer derslerden Yabancı Dil dersi için ise Bakanlar Kurulu kararı ile kabul edilmiş dillerin derste okutulacağını hatırlattı. Bir öğrencinin hangi alandan ders seçmek istiyorsa onu seçebileceğini vurgulayan Karip, Sanat ve Spor alanındaki derslerin de önemli olduğunu, öğrencilerin bu derslerden herhangi birini 4 yıl seçebileceği gibi, bu dersleri haftada 2 ya da 4 saat de seçebileceğini belirtti. Karip, “Yalnızca sanat, spor ve müzik alanına özgü olmak üzere, haftada 4 saat seçme hakkının tanınmış olmasının, özellikle öğrencilerin bu alanlardan herhangi birinde yeteneklerini keşfetmeleri ve geliştirmeleri açısından önemli görüldüğünü ve bu nedenle öğrencilere sanat, spor ve müzik derslerinden herhangi birini ya da en az ikisini haftada 4 saat alma fırsatı” sunduklarını vurguladı. Yeni bir ders olan Zeka Oyunları dersine de değinen Karip, bu dersin sadece satranç ile sınırlı kalmayacağını söyledi. Sudoku ve benzeri sayısal zeka oyunları dahil olmak üzere her türlü zeka oyununun bu ders kapsamında yer alabileceğini anlattı.

(hürriyeteğitim)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.