banner

'LYS sonuçları açıklandı ama puanlar düşebilir'




Sınavı geçerli sayılan 1 milyon 938 bin adayın tercih ve yerleştirme işlemleri 23 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.

'LYS sonuçları açıklandı ama puanlar düşebilir'Üniversitelerin bu yıl 937 bin 676 kontenjanı bulunuyor. Önlisans programlarının 366 bin 181, lisans 547 bin 194, özel yetenekle öğrenci alan programların ise 24 bin 301 kontenjanı var.

Celil Vardar, bu yıl puanlarda 15 puan düşüşler olacağını söyledi. Bu düşünün katsayıdan kaynaklanacağını belirten Sınav Koordinatörü Vardar şu değerlendirmeyi yaptı: "Geçen yıl adayların sınav puanlarına eklenen AOBP 0,15 katsayısıyla çarpılmıştı bu yıl ise 0,12 ile çarpılarak eklendi. Bu nedenle doğal olarak üst puanlarda 15 puan civarında bir düşüş olacak. Yığınsal dağılımlara baktığımızda 200 civarındaki puanlarda düşüş 50 puana kadar varabiliyor." Sınav Koordinatörü Can Ağırgöl bu sene yerleştirme puanının farklı hesaplandığını belirterek "Öğrenciler istedikleri bölüme o bölümün puan türünde 180'i aştığı sürece puan kaybı olmaksızın tercih edebilecekler. Geçen senenin puanlarına göre tercih yapmak yanıltıcı olacağından bölümlerin başarı sırasına bakmak ve tercihleri buna göre yapmak daha doğru olacaktır" dedi. Sınav Koordinatörü Oktay Aydın da adayları başarı sırasına göre tercih yapmaları konusunda uyararak "Kendi sıraları ve alt sıralardaki bölümlerde okuyabileceklerini yerleri tercih etmeliler" şeklinde konuştu.

'İç açıcı değil'

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk: Sonuçların çok iç açıcı olduğunu söyleyemeyiz. Yine bütün test türlerinde başarısızlıkların olduğunu görüyoruz. Sayısal derslerde bu kendini daha fazla gösteriyor. Bölgeler, iller arası farklılıklarda yine devam ediyor. Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir: 185 bin sıfırcı olması eğitim sisteminin yere çakıldığının göstergesi. Başka bir yerde olsa, Milli Eğitim Bakanı, ÖSYM ve YÖK Başkanları ülkeyi terk ederlerdi. Ama sanırım onlar bunu başarı olarak görüyorlar. Sınav sonuçları hiç inandırıcı ve güvenilir değil.

(samanyoluhaber)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.