banner

Hemşire ihtiyacı 200 bine dayandı MEB harekete geçti




Hemşire ihtiyacı 200 bine dayandı, MEB yeni bölümler açıyor

Hemşire ihtiyacı 200 bine dayandı MEB harekete geçtiHemşire açığının 200 bine yaklaşması, Milli Eğitim Bakanlığı'nı (MEB) harekete geçirdi. Sağlık meslek liseleri bünyesinde eğitim veren hemşirelik bölümlerinin kapatılması kararı rafa kaldırıldı.

Karar uyarınca hemşirelik bölümlerine 2017 yılına kadar her yıl yaklaşık 13 bin öğrenci alınacak. Bu öğrencilerin büyük bölümü kamu ya da özel sektörde iş bulabilecek.

AB ülkelerinde her 100 bin kişiye 740 hemşire bakarken Türkiye'de rakam 130'a düşüyor. Bu açığın kapatılabilmesi için yılda 20 binin üzerinde hemşire alınması gerekiyor. Ancak Türkiye'de yetişen hemşire sayısı, mevcut ihtiyaca bile cevap vermekten uzak. Bu nedenle komşu ülkelerden Türkiye'ye hemşire getirilmesi yönünde bir düzenleme yapıldı. Bu kapsamda İran'dan Türkiye'ye 2 bin hemşire geleceği belirtiliyordu. Ancak henüz bir gelişme sağlanamadı. Yabancı hemşirelerin güvenlik açısından sorunlara yol açabileceği ifade ediliyor. Dil meselesi ve yeterli eğitimi alıp almadıkları da merak konusu. Öte yandan hemşire bulamayan birçok özel sağlık kuruluşu, hemşirelik öğrencileriyle okul sıralarından sözleşme yapma yoluna gidiyor. Bu nedenle birçok üniversite mezunu iş bulmakta zorlanırken hemşirelik okuyanlar, kolayca istihdam edilebiliyor. Geçtiğimiz yıllarda yapılan bir düzenleme ile hemşirelerin üniversite mezunu olması karara bağlanmış ve bu nedenle 2012'den itibaren sağlık meslek liselerinin hemşirelik bölümüne öğrenci alınmamasına karar verilmişti.

Hemşire talebinin bu derece büyümesi, sağlık meslek liselerine yaradı. Hemşire ihtiyacının 4 yıllık fakülte mezunlarıyla karşılanacağı gerekçesiyle kapatılması planlanan liseler yeniden öğrenci alacak. Bu kararda, üniversite mezunu hemşirelerin artan talebe cevap veremeyecek olması etkili oldu. 4 Temmuz'da Meclis'te kabul edilen 6354 sayılı yasaya, geçici bir madde eklendi. Bu madde şöyle: "Üniversitelerin hemşirelik programlarında ülke ihtiyacını karşılayacak yeterli kontenjanlar oluşturulmak üzere bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 5 yıl süre ile sağlık meslek liselerinin hemşirelik programlarına öğrenci alınmasına devam olunur ve bu programlardan mezun olanlara hemşire unvanı verilir."

Yapılan bu yasal düzenleme ile 2017 yılına kadar sağlık meslek liselerinin hemşirelik bölümü öğrenci alacak. 2017'de alınan son öğrenciler, 2021'de mezun olacak. Buna göre yaklaşık 10 yıl daha lise mezunu hemşireler görev yapacak. Yasal düzenlemenin ardından MEB de düğmeye bastı. Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü, 339 Anadolu sağlık meslek lisesinde hemşirelik bölümü açılmasını kararlaştırdı. Buna göre daha önce hemşirelik bölümü bulunan okullar, önceki kontenjanlardan az olmamak kaydıyla öğrenci alacak. Hemşirelik bölümü bulunmayanlarda ise hemşirelik bölümü açılacak. Böylece binlerce öğrenci için iş garantili lise şansı doğdu.

(zaman)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.