banner

LYS Baraj Puanı Krizine Cumhurbaşkanı EL Attı




Üniversiteye giriş sınavlarının ikinci basamağında baraj puanının düşürülmesi tartışmasında devreye Cumhurbaşkanı Gül girdi.

abdullah gülVakıf üniversitelerinin temsilcileriyle görüşen Gül, önümüzdeki hafta da YÖK Başkanı Çetinsaya ile bir araya gelerek çözüm yolu arayacak.

Geçen yıl 0.15 olan LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) puanlarının hesaplanmasında kullanılan katsayının bu yıl 0.12’ye düşmesi üniversite adaylarının sonuçlarını olumsuz etkiledi ve puanların düşmesi, çok sayıda adayın da barajın altında kalmasına neden oldu. Baraj puanının altında kalan on binlerce üniversite adayı üniversite öğrenimini 1 yıl ertelemek zorunda kalırken, üniversitelerde de kontenjanların boş kalması riski ortaya çıktı. Sonuçların açıklanmasının ardından eğitim uzmanları arasında baraj puanının 180’den 165’e indirilmesi formülü tartışılmaya başlandı. Kulislerde formülün YÖK Başkanı Prof. Gökhan Çetinsaya’ya da iletildiği konuşulurken çok sayıda adaya üniversite kapısını açacağı ve üniversite kontenjanlarının boş kalmasını önleyeceği gerekçesiyle YÖK’ün bu yönde bir karar alacağı beklentisi doğdu.

YÖK 165’e karşı çıktı

Ancak YÖK geçen Salı bir açıklama yaparak kötü haber verdi. YÖK açıklamasında “Baraj puanının düşürülmesi Yükseköğretim Genel Kurulu’nun gündeminde yer almıyor” denildi. YÖK’ün bu açıklaması üzerine baraj puanının düşürülmesini sağlayacak bir çıkış yolu aramaya başlayan vakıf üniversiteleri Cumhurbaşkanı’ndan randevu talep etti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, önceki gün kabul ettiği vakıf üniversiteleri temsilcilerinin bu yıl ortaya çıkan tablo ile nedenleri ve sonuçları hakkında sundukları bilgileri dinledi.

Kontenjanlar boş kaldı’

“Üniversitelerde on binlerce boş kontenjan ortaya çıkarken geri dönülemeyecek zararların oluşmasından endişe ettiklerini, yüz binlerce adayın da tercih bile yapamadan bir sene kaybedeceğini” dile getiren vakıf üniversitelerinin temsilcileri, LYS’nin bir “puanlama” sınavından çok “sıralama” sınavı olduğuna da dikkat çekerek, “başarı çıtasının” 180 yerine 170 veya 165 olarak belirlenebileceğini dile getirdi. Bunca devlet ve vakıf üniversitesinin boş sıralara eğitim vermesini önlemek için baraj puanının düşürülmesi gerektiğini anlatan temsilciler, böyle bir adımın en az 225 bin gence daha üniversite kapısını açacağını, belirlenecek yeni puana göre bu sayısının 400 bine kadar çıkacağını söyledi.

YÖK başkanıyla görüşecek

Gül, sunulan bilgileni dinledikten sonra, konuyla ilgileneceğine ve devreye gireceğine söz verdi. Danışmanlarına da sorunu etraflıca incelemeleri için talimat veren Gül, hafta başında İstanbul’dan Ankara’ya dönecek ve pazartesi günü YÖK başkanı Prof. Gökhan Çetinsaya ve ÖSYM Başkanı Prof. Ali Demir’le görüşecek. Gül’ün hem üniversite kontenjanlarının boş kalmamasını, hem de çok sayıda gence üniversite kapısının açılmasını sağlayacak bir çözüm aranmasını isteyecek.

İşte Abdullah Gül Üniversitesi’nin kampüsü

Abdullah Gül Üniversitesi’nin kampüs projesi, Dünya Mimarlık Festivali Ödülleri’nde, ‘geleceğin projeleri-eğitim yapıları’ kategorisinde finale kaldı. Londra merkezli EMAP Media Grup tarafından düzenlenen ve 3-5 Ekim tarihleri arasında Singapur’da 5’incisi gerçekleştirilecek Dünya Mimarlık Festivali’ne, 65 ülkeden katılım oldu. Festivalin ödül sonuçları ise 5 Ekim tarihinde açıklanacak. İnşaatı devam eden ve şehir merkezinin dışında olan yerleşke, Kayseri’nin doğusunda yer alıyor. Proje inşaatının 2015 yılında tamamlanması öngörülüyor. 3.5 milyon metrekarelik alan üzerindeki kampüsün kapalı alanı 300 bin metrekare.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.