banner

Alternatif meslekler neler olabilir?




Meslek liseleri ve meslek yüksekokulları gençlere iş dünyasına adım için iyi birer alternatif. Hatta bazı programlarda öğrenciler daha mezun olmadan iş teklifi alabiliyor. İşte bazı seçenekler...

Alternatif meslekler neler olabilir?Her yıl üniversiteye girebilmek için milyonlarca öğrenci sınavlara katılıyor, ter döküyor. Son yıllarda üniversite sayısı artsa da hala istenilen düzeye ulaşılabilmiş değil. Ancak önemli sorun üniversite sayısının az olması mı yoksa her yıl 1.5 milyon genç için üniversiteye yerleşmek haricinde başka bir alternatif yaratılmaması mı? Hem Türkiye hem dünyanın pek çok ülkesinde gençler arasındaki işsizlik oranı genel işsizlik oranına göre daha yüksek. Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2010 Ocak ayını kapsayan iş gücü istatistiklerine göre Türkiye geneli işsizlik oranı %14,5 olarak belirtildi. Ancak 15-24 yaş gençler arasındaki işsizlik oranı %25,9. Günümüzde üniversite mezunları arasında da işsizlik oranı giderek artmakta.

FIRSATLAR SUNUYOR

Meslek liseleri ve meslek yüksek okulları gençlere iş dünyasına kolaylıkla adım atabilmeleri için iyi bir alternatif. Türkiye'de meslek liseleri ve meslek yüksek okulları olumsuz şekilde değerlendirilmekte. Ülkemizde bazı sektörlerde nitelikli ara eleman sıkıntısı yaşanıyor. Bu nedenle bazı meslek lisesi ve meslek yüksek okulu programlarından mezun gençler pek çok üniversite mezunundan çok daha kolayca iş bulabiliyor. Hatta bazı programlarda öğrenciler daha mezun olmadan iş teklifleri ve ortalamadan çok daha yüksek ücretler alıyor.

BİLİŞİME DİKKAT

Bilişim sektörü dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek önemini artırıyor. Bu nedenle meslek liseleri ve meslek yüksek okullarında bilişim ve teknolojiyle ilgili bölümler gençler açısından önemli seçenekler arasında. Bilişim teknolojileri ve elektrik-elektronik teknolojileri alanları meslek liselerinde gençlerin tercih edebileceği alanlar arasında. Gemi haberleşme, uçak ve gövde bakımı, gemi inşa ve güverte gibi alanlar yine gençlerin tercih edebileceği gelecek vaad eden meslek lisesi programları arasında yer alıyor.

OKUL TERCİHİ ÖNEMLİ

Öğrenci ve ailelerin meslek lisesi ya da meslek yüksek okulu tercihi yaparken okulun sektörle olan ilişkilerine, uygulamalı derslerin oranına dikkat etmesi, gençlerin daha kolay iş bulabilmeleri açısından oldukça önemli.

KUYUMCULUK OPTİSYENLİK

Ticaret meslek liselerinde muhasebe alanı; endüstri meslek liselerinde kuyumculuk teknolojisi, otomotivle ilgili meslek liselerinin motor bölümleri ve meslek yüksek okullarının otomotiv bölümleri, diş protez, optisyenlik, at antrenörlüğü, iklimlendirme ve soğutma, büro yönetimi ve yönetici asistanlığı, çocuk gelişimi ve eğitimi gibi bölümleri de istihdam imkanı artacak meslekler arasında. yer alıyor.

SAĞLIKLI TERCİH

SADECE doktor değil hemşire, acil tıp teknisyenliği, laboratuvar teknisyenliği, radyoloji teknisyenliği ve tıbbi sekreterlik alanlarında da elemana sürekli olarak ihtiyaç duyulmakta. Amerika'da da özellikle hemşirelik en çok ihtiyaç duyulan meslekler arasında. Sağlık meslek liselerine devam eden pek çok öğrenci daha okuldayken iş bulabiliyor. Sağlık meslek liseleri ve meslek yüksek okulları öğrenciler için önemli alternatif.

(akşam)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.