banner

Çetinsaya: Fen-edebiyatlara öğretmenlik kalkmıyor




YÖK Başkanı Çetinsaya, LYS'de baraj puanının neden değişmediğini NTV'de açıkladı. Çetinsaya fen-edebiyata öğretmenliğin kalkmadığını tercih yapacak adayların bu bölümleri rahatlıkla tercih edebileceğini söyledi.

Fen-edebiyatlara öğretmenlik kalkmıyorÇetinsaya öğrencilere çağrıda bulunarak "Öğrenciler e-mail ve tweet bombardımanına devam etsinler" dedi.

YÖK, üniversite giriş sınavlarında baraj puanı tartışmalarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, ''Baraj puanının düşürülmesini gerektirecek bir durum olmadığı kanaatine varılmıştır'' denildi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, NTV’nin canlı yayınında gündemdeki konularla ilgili soruları yanıtladı.

Gökhan Çetinsaya, şu ifadeleri kullandı:

"Tercih dönemi yarın bitiyor. Bütün öğrenci arkadaşlarıma, adaylara iyi bir tercih diliyorum. ÖSYM’nin sonuçları açıklamasından sonra medyada birtakım rakamlar yayınlandı, bir beklenti oluştu. Konu ondan sonra gündeme geldi. Biz yaptığımız incelemede bu rakamların doğru olmadığını gördük. 2011 ve 2012 puanlarıyla kıyaslandığında çok ufak bir fark olduğunu gördük. Bu tartışmalar başladığında öğrencilerim tercihlerini yapmıştı. Geriye dönük değişiklik, mağduriyet yaratacaktı. Şu anda da bu kararı değiştirecek veri yoktur.

Baştan beri söylenen rakamlar spekülatif rakamlardı. Biz sonuçlara bakıp, verileri yeniden inceleyeceğiz. Bu sene barajın indirilmesini gerektirecek bir durum yoktur. Bazı devlet üniversiteleri, bazı vakıf üniversitelerinde kontenjan sorunu vardır. Ama bu barajla ilgili değildir.

Üniversite harçları

Harçların kaldırılması konusu tartışılan bir konuydu. Biz de bu konunun gündeme gelmesinden mutlu olduk. Maliye Bakanlığı bu konu üzerinde çalışıyordur. Önümüzdeki yıla yetişip yetişmeyeceği konusunda bilgim yok.

Demokratikleşme, yargı paketleri ışığında ağır cezaları hafiflettik. Törenlerde öğretim üyelerinin yerine oturmaya ceza vardı, bunu kaldırdık. Öğrenciler artık ceza almadan oturabilecek. Bildiri dağıtmak ceza olmaktan çıkarıldı. İdeali yakaladığımız söylenemez.

Türkiye’de birçok öğrenci affı yaşandı. Okuldan, öğrencilikten çıkarılma cezası vardı. Çok ağır ceza olmadığı sürece okuldan çıkarılma cezası artık yok. Çok ağır ceza olduğunda ise kendi okulundan çıkarılabiliyor ama başka bir okulda devam edebiliyor.

Tutuklu öğrenciler sınavlara girme konusunda taleplerde bulunuyor, biz de buna olumlu yaklaşıyoruz.

12 Eylül ve 28 Şubat sonrası kurulan birimler kaldırıldı. Asıl değişiklik 2547 Nolu Yasa'nın kaldırılmasıyla olacak.

Fen-edebiyat mezunlarına öğretmenlik kalkmıyor

Fen-edebiyat mezunlarına formasyon hakkı konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Görüşmelerimiz devam ediyor. Biz bu konuda ara bir karar aldık. Fen-edebiyat fakültesi mezunları mağdur olmayacak. Fen-edebiyat fakültesini tercih edecek adaylar varsa, vazgeçmesinler. Öğretmenlik kalkmıyor.

Öğrencilere 'Yumurta atmayın tweet atın' demiştim. Öğrenciler e-mail ve tweet bombardımanına devam etsinler.

'SEÇİM ZARAR VERİYOR'

Rektörlük seçimleri tartışılan konulardan biridir. Bunu çok yoğun bir şekilde tartışıyoruz. Düşüncelerimizi kamuoyuyla paylaşacağız. Seçimin zarar verdiğini düşünüyoruz. Seçim olmaması yönünde tartışmalar yapılıyor.

Adaylar, baraj düşecek mi düşmeyecek mi tartışmasını düşünmeden tercihlerini yapsınlar. Kontenjan artışı var. Ek yerleştirme düşünmeyip tercihlerini özgürce yapsınlar. Kendi istedikleri, gönüllerindeki bölümü tercih etsinler. Uzmanlar, kendi beklentilerinin üzerindeki yerleri de yazabileceklerini söylüyorlar."

(ntvmsnbc)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.