banner

İmam hatipten camii okuluna!




Milliyet Gazetesi Yazarı Mehmet Tezkan’ın bugünkü yazısı

Dün Gayrettepe’deki Nimet Abla camiinde tanık olduklarımı yazmıştım. İmam Cuma Hutbesi’nde cemaatte çocuklarını imam hatip ortaokuluna yazdırmalarını tavsiye etmişti..

Meğer Şişli’ye özgü bir olay değilmiş!..

Neredeyse bütün camilerde benzer durum varmış.. Mesela Manavgat’taki hoca, imam hatip okulu için yardım (para) bile istemiş..

Anlaşılan o ki.. Diyanetin emriyle camii bu işi üstlenmiş.. Bilemiyorum, bu canhıraş çabanın hedefi bu okulları camii okuluna dönüştürmek olabilir mi?

Avrupa’daki kilise okulları gibi..

Camii okulları!..

*

Çünkü imam hatiplerin miladını doldurup doldurmadığı dindar kesimler arasında tartışılıyor..  Zaman Gazetesi’nde Mümtaz’er Türköne ile Ali Bulaç bir süredir bu konuyu tartışıyor.. Bulaç, imam hatiplere bugün daha çok ihtiyaç var derken, Türköne imam hatiplerin kapısına kilit vurulmasını savunuyor..

*

Şunu kabul edelim; imam hatiplerin amacı sadece imam ve hafız yetiştirmek değildi.. Politik işlevi vardı.. Erbakan yıllar önce bu sebeple ‘arka bahçemiz’ demişti.

Sadece okul olarak görülmüyordu...

İktidar olununca.. Bu okulların politik mücadele görevi bitti.. Geriye eğitim kısmı kaldı ki; işte orası zayıf!..

*

Hem doğu kültürü hem batı kültürü alıyorlar görüşü gerçekçi değil.. Çocuklar ikisini de almıyor.. Çünkü okullara başka bir misyon yüklenmişti..

Neydi o derseniz.. Türköne bu durumu şöyle anlatmış:.

*

“İmam-Hatipleri, demir tekerlekli eski model John Deere traktörlere benzetiyorum. Vaktiyle koca bir millet bu traktörlerle tarla sürdü, ekin ekti ve çamurlu-taşlı yolları aştı. Ekilen tohumların mahsulleri ortada. Bugün aynı traktörle otobanda seyredemezsiniz.” (1 Temmuz)

*

“Hatiplerin artık misyonunu tamamladığını ve bu okullar üzerine inşa edilecek din eğitiminin ve doğrudan genel eğitimin gelecekte büyük sorunlara yol açacağını düşünüyorum. Bu alan bataklık bir alan.  Mevsime göre sular çekiliyor, mevsime göre her adımınız batağa gömülüyor. İmam-Hatip modelinin eğitim sistemi içindeki ağırlığı din eğitimi sorununu çözmüyor, tersine sürekli bir siyasi bir kavga konusu olarak gündemde tutuyor.

*

Diyanet’in camileri devreye sokması bu sebeple olabilir mi?

Yazarın bir önceki yazısı

 

Cuma hutbesinde imam hatip propagandası

 

Cuma günü Gayrettepe’deki Nimet Abla Camii’ne gittim..

 

Hoca cuma hutbesinde cimriliğin kötülüklerini anlattı, sonra sözü dolandırdı okullara getirdi..

 

Kaymakamın gayretleriyle Şişli ilçesinde iki tane imam hatip ortaokulu açıldığını söyledi..

 

Ve çocuklarımızı bu okullara yazdırmamızı tavsiye etti..

 

Cuma hutbesinde!

 

Kim adına tavsiye etti?

 

Hükümet adına mı, kaymakam adına mı, Diyanet adına mı, kendi adına mı?

 

Kimin adına olursa olsun hepsi sorunlu..

 

Hepsi yakışıksız..

 

Hayatımda ilk defa bir imamın cuma hutbesinde okul önerdiğini gördüm.. İmam hatip propagandası yaptığına, insanları yönlendirdiğine şahit  oldum..

 

Siyaset yaptı..

 

Cuma hutbesinin alet edilmesine çok üzüldüm..

 

*

 

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in Diyanet’i hükümetin fetva kurumu haline getirme isteği ortadaydı ama..

 

İşin bu raddeye geleceğini tahmin edemezdim..

 

Anlaşılan o ki; ortaokulları imam hatipleştirme kampanyasını hükümet adına imamlar üstlenmiş..

 

*

 

Bu yıl böyle.. Yasa hazırlıksız çıktı; aceleye geldi... Seneye görün.. Diyanet’in izniyle imamlar canla başla çalışacaktır..

 

Her çocuk bir gün imam hatipli olana kadar!


YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.