banner

Gençler hareketli günler yaşıyor




Sabah Gazetesi Yazarı Sait Gürsoy’un bugünkü yazısı

Üniversite tercihlerinde çalkantılı bir dönem yaşadık. 20 Temmuz'da LYS sonuçları belli olduğunda, barajı geçenlerin azlığı dikkatimi çekti. İstatistik, matematik ve rehber uzmanların da bulunduğu ekibimle konuyu çalıştım. Puan yanlışı yoktu.

Kural değişikliği yapılmıştı. YÖK, kuralları değiştirme hakkına sahip. Ancak, burada YÖK değişikliği kamuoyuyla paylaşmamıştı. Önceden LYS testlerinin ikisinden 0.5 net çıkaranın puanı hesaplanıyordu. Şimdi ise, önce ilgili puanın oluşmasında gerekli iki sınava girilip, girilmediğine bakılmış. Tek sınava girildiyse, o puan hesaplanmamış.

Doğrusu da bu.

Önceki sisteme göre 180 barajını aşan aday sayısını dengelemek için, yeni sistemde baraj puanları LYS'de 165, YGS'de 125 olmalıydı. 180 baraj puanının altında kalan aday sayısı MF, TM ve TS puanlarında yaklaşık 200 bin. 15-17 Ağustos'ta yerleştirme sonuçları açıklanacak. 150 bin kontenjan açığı olabilir.

Bir yanda üniversiteyi isteyen gençler, diğer yanda kontenjanı boş vakıf üniversiteleri.

YÖK, 1-5 Ekim'de yapılacak ek yerleştirmede baraj puanlarının düşürülmeyeceğini açıkladı. Bence de doğru. Ancak kontenjanı dolmamış bölümlerde baraj puanlar LYS'de 165'e, YGS'de ise 125'e çekilebilir. Burada da, LYS puanı 179 olup iki yıllık meslek yüksekokulu seçenlerin hakları korunmalı. Gönlümden geçen, baraj puanlarının tümüyle kaldırılması.

Sıra lise başvurularında

Özel Yabancı Okullara başvurular başlıyor.

Bu okullara girmek için, 8'inci sınıf SBS'ye girmek ve okulun taban puanını geçmek gerekiyor. Birinci ön kayıt, 13-14-15 Ağustos'ta.

Taban puanlar dün ilan edildi. Kesin kayıt 16-17 Ağustos'ta. Aman dikkat! Kesin kayıt sonrası kaydını geri alanların, ücret iadesinde kesinti olacak. Bir de kesin kayıttan sonra ayrılan adaylar, aynı okula dönemeyecek. İlk ön kayıt olmadıysa, 2'nci ve 3'üncü ön kayıtları izlemekte yarar var. Puanlar düşecek.

Bugün, Anadolu ve fen liselerine başvuru için son gün. Biliyorsunuz, önümüzdeki yıldan itibaren, üniversiteye girişte diploma notuna bakılacak. Bence, bu yeni sistem, Anadolu ve fen liselerine talebi azaltacak. Daha doğrusu iyi öğrenciler, üniversite sınavına daha iyi hazırlayan özel okulları tercih edecek.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.