banner

Tutuklu öğrenciler devlete pahalıya mal oluyor




Sayıları 3 bine yaklaşan tutuklu öğrencilerin 'okuması' pahalıya patlıyor. Sınav dönemlerinde 2 bin liraya varan nakil bedeli ödüyorlar.

Tutuklu öğrenciye 'paralı' eğitimTutuklu öğrenciler, için en önemli sorunlardan biri ‘öğrenimlerini sürdürebilmek’. Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi’nden (TÖDİ) Ahmet Saymadi, Radikal ’e yaptığı açıklamada öğrencilerin eğitim haklarını devletten satın almak zorunda bırakıldığını anlattı.

Cezaevlerindeki toplam öğrenci sayısının 2 bin 824 olarak açıklanması üzerine TÖDİ’yi aradık ve Ahmet Saymadi’yle konuştuk. Saymadi, eğitim hakkı ihlalleri ve sağlık hizmetine erişimle ilgili sorunlara işaret etti ve bu konuda bir rapor da hazırladıklarını ancak meseleyi bilenlerin bile yeteri kadar ilgi göstermediğini söyledi. Saymadi’ye göre “Daha fazla ses, daha fazla omuz vermek gerek...”

TÖDİ, ‘iddianame’, ‘uzun tutukluluk’ gibi hukuki süreçlerin yanı sıra cezaevindeki gençlerin karşılaştıkları temel sorunlarla da ilgileniyor. TÖDİ’nin tutuklu öğrenciler raporundaki bazı vakalar oldukça çarpıcı. Rapora göre, Azime Şahin, bir tutukluya yazdığı mektuba Hakkâri’de yetişen ‘ters lale’ çizdiği için hapiste… Mersin Üniversitesi’nden Kenan Sarıoğlu okulda olmadığı bir anda yapılan eyleme katıldığı; Batman Üniversitesi’nden Nejla Katanca ‘kapalı bir derneğe üye olduğu’ için tutuklu. Ancak bunların yanında bir sorun daha var ki öğrenim hakkını da engeller nitelikte.

‘Her şey dahil’ ücretler

Öğrenciler, bulundukları cezaevlerinden sınavlarına girmeleri için okullarına cezaevi ring araçlarıyla götürülüyor. Ve mevzuata göre bu yolculuğun tüm masraflarını kendi ceplerinden karşılıyorlar.

Sevk ücreti, öğrencinin sınava girmek için kat ettiği mesafeye ve gittiği yerde ne kadar kalacağına bağlı olarak değişiyor. Ücrete, öğrenciyi taşıyan personelin yeme, içme, barınma gibi masraflarına ek olarak, araç masrafı da dahil ediliyor.

Her sınav dönemi için 2.000 TL’ye varan bir ücret karşılığında, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü’ne ait ring araçlarıyla sınava götürülüyorlar. Anadolu Üniversitesi Elektronik son sınıf öğrencisi Barış Onay, 10 aydır Sincan F Tipi Cezaevi’nde tutuklu. Onay, sınava girmek için başvurduğunda, “Sevk için para ödeyin götürelim” cevabını alıyor. Sincan’dan fakültesinin bulunduğu Eskişehir’e gidebilmesi için Onay’dan 750 TL talep ediliyor. Denizli Üniversitesi felsefe öğrencisi Reyhan Alkıvılcım da kendisinden istenen 1.500 TL’lik sevk ücretini ödeyemeyince sınavlara götürülmüyor ve ‘başarısız’ sayılıyor. Gazi Üniversitesi 4. sınıf öğrencisi olan Meltem Tuna’dan ise Sincan Cezaevi’nden Ankara ’daki okuluna getirilmesi için 300 TL talep ediliyor.

(radikal)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.