banner

LYS kalkıyor, yerine bu sistem geliyor




Üniversite sistemi 2014 sonunda silbaştan değişiyor. LYS yerine TOEFL gibi birkaç sınav geliyor. Öğrenciler hangi üniversitede okursa okusun hocalarını, üniversiteler de öğrencilerini seçebilecek.

tebesir tahtaBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki gün toplanan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nda (BTYK) üniversiteye girişte yeni model için düğmeye basıldı. Modeli ana hatlarıyla Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün açıkladı.

Model değişecek: Ergün, 'Üniversite ye giriş sistemi lise ve ilköğretimi şekillendiriyor. Orada doğru bir tespit, yeni bir yapılanmayla altta atılan adımların da etkili ve kalıcı olması sağlanmış olacak. 2014 sonunda bu yeni sistemin devreye girmesi için TÜBİTAK, Talim Terbiye Kurulu, YÖK, ÖSYM, MEB ve üniversiteler birçok bilimsel çalışma yapacak' dedi.

LYS , TOEFL gibi olacak: Yeni modelde LYS sınavı olmayacak. Ergün, 'TOEFL gibi yapılan sınavlar var. Bunlar, yıl içinde belli periyotlarda yapılan sınavlar. İstediğiniz zaman giriyorsunuz ve aldığınız en yüksek puana göre tercih yapıyorsunuz. İnsanı strese sokmayan, daha çok seçenek sunan bir model' diyerek sistemin çerçevesini çizdi.

Video ortamında ders: BTYK'da, ders içerikleriyle ilgili kararlar da alındı. Buna göre; TÜBİTAK'la MEB eğitim müfredatına uygun, dijital içerikler hazırlayacak. Bu içeriklerde videolar, ses dosyaları ve interaktif ortamlarla desteklenmiş zenginleştirilmiş kitap olacak. Bu kitaplara paralel olarak, Türkiye'nin en iyi öğretmenleri tarafından verilen dersler, video ortamında öğrencilere sunulacak. Ergün, 'Bu yöntemlerle, Ağrı'daki bir çocukla Ankara'nın, İstanbul'un en iyi okulundaki çocuk, Türkiye'nin en iyi öğretmenlerinden, en iyi içeriklerle ders alma konusunda eşit şartlara sahip olacak' dedi.

Fırsat eşitliği: Lisans düzeyinde üniversite öğrencileri için de ders içerikleri YÖK'le birlikte hazırlanacak. Ergün, 'İsterseniz Hakkari Üniversitesi'nde okuyun, isterseniz Boğaziçi ya da Bilkent. 'ODTÜ'deki şu hocadan şu dersi alabilseydim ne iyi olurdu' demeyecek öğrenci. O dersi, o hocadan alabilme imkanına sahip olacak' diye konuştu.

Dil eğitimi de değişecek: Dil eğitiminde de değişikliğe gidiliyor. Dil eğitimini 'gramer' ve 'kelime ezberleme' çizgisi dışına çıkarmak istediklerini söyleyen Ergün, 'Daha pratik, hayatın içinden, gerekirse animasyonlarla desteklenen bir dil eğitimi anlayışına dönüştürmemiz gerekiyor. Türkiye'de dil eğitiminin modeli değişecek ve alternatif eğitim modelleri tasarlanacak' dedi.

 

YGS'yle ilgili kaygılar giderilecek

Yeni sistemli Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Danışmanı eğitimci Turgay Polat değerlendirdi.

- Yılda 5 sınav: Amaç daha iyi öğrenci seçmek. Yapılan çalışmalar YGS'de oluşan olumsuz havayı, kaygıyı azaltmaya yönelik. Değişikliklerden ilkinde, sınav güvenli olsun, sorular çalınmasın diye yılda birden fazla sınav yapılacak. Dünyadadaki eğitim sistemlerinde de bunun örnekleri var. Yeni sisteme göre 2 ay arayla yılda 5 tane sınav yapılması planlanıyor. Öğrencinin istediği kadar sınava girme hakkı var. Aldığı en yüksek puan geçerli oluyor.

- Yetenekler de ölçülebilecek: Sınavda açık uçlu sorular sorulup kısa cevaplı olan, çözüm basamaklarını gösteren bir sistem olacak. Sistem 10 puan tanımlanıyor ve öğrencinin çözümüne ve cevabın doğruluğuna göre 10'dan 1'e kadar puanlaması yapılıyor. Öğrencilerin farklı yetenekleri de ölçülecek.

- Bazı fakülteler sistem dışı: Bu sistemde Fen-Edebiyat fakültelerindeki bazı bölümler gibi insanların zevk için okuduğu bölümler için kontenjan ve puan sistemi kaldırılacak.

- Üniversite öğrencisini seçecek: Bir diğer değişiklik ise bazı fakültelerin öğrencilerini kendisinin seçmesi olacak. Özellikle iletişim fakülteleri için geçerli. Örneğin, reklamcılık bölümünü kazanan öğrencinin reklamcılığa hiç yeteneğinin olmadığı gözleniyor. Planlanan yeni sisteme göre öğrenci yine puanı alsın fakat üniversite kendi öğrencisini seçerken kriterini kendisi koysun.

(akşam)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.