banner

Türk üniversiteleri''en iyiler'' listesinde




Çin'de Jiao Tong Üniversitesi, İspanya'daki Scimago Araştırma Kurumu, dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında Türk üniversitelerini de gösterdi.

iiTürk üniversiteleri, Çin'de Jiao Tong Üniversitesi, İspanya'daki Scimago Araştırma Kurumu'nca yapılan ''dünyanın en iyi üniversiteleri'' raporlarında ilk 500 arasında yer aldı.

ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde oluşturulan University Ranking by Academic Performance (URAP) laboratuvarları, Çin ve İspanya'da açıklanan dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasına ilişkin bir rapor yayımladı.

URAP Başkanı Prof. Dr. Ural Akbulut, dünya üniversitelerini sıralayan 8 kurumun kullandığı kriterler ve sıralamaların açıklandığı tarihlerin birbirinden farklı olduğunu, son raporların ise Çin'de Jiao Tong Üniversitesi (ARWU) ile İspanya'daki Scimago Araştırma Kurumu (SCIMAGO) tarafından açıkladığını bildirdi. 

Sıralama tablosundaki 3 bin 290 kurum arasında 57 Türk üniversitesinin yer aldığı bilgisini veren Akbulut,Scimago listesinde üniversite olmayan kurumlar listeden çıkarıldıktan sonra 57 Türk üniversitesinin dünyanın diğer üniversiteleri arasındaki durumunun netleştiğini dile getirdi. Akbulut, söz konusu listede İstanbul, Hacettepe, Ankara, Gazi ve ODTÜ'nün ilk 500'e girdiğini söyledi.

Türk üniversitelerinin 16'sının 501-1000 arasında, 25'inin 1001-1500 arasında ve 10'unun da 1500-2000 arasında yer aldığını kaydeden Akbulut, ''Scimago sıralamasını hazırlayan yetkililer, sıralama listesini üretilen toplam bilimsel yayın sayısına göre ilan etti. Ayrıca her kurumun güçlü ve zayıf yönlerini görebilmesi için 6 indikatöre göre daha kurumları dünyadaki yerlerini ilan ettiler'' bilgilerini aktardı.

Akbulut, sıralama tablosundaki 6 farklı indikatörden en az birinde ilk 500'e giren 12 Türk üniversitesi olan İstanbul, Hacettepe, Ankara, Gazi, ODTÜ, Ege, Bilkent, Sabancı, Koç, Gebze YTE, Kafkas ve TOBB ETU olduğunu dile getirdi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.