banner

Okullarda hergün obeziteye karşı 1 saat jimnastik




Obeziteyle mücadele kapsamında, bundan böyle ilköğretim çağındaki bütün çocuklar, eve gitmeden önce okuldaki son derslerinde 1 saat spor yapacak

jimlastikSağlık Bakanlığı, obeziteyle mücadele kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yeni eğitim öğretim döneminde okullarda her gün en az 1 saat beden eğitimi dersi yapılmasını resmen talep etti. Bunun üzerine MEB Talim Terbiye Kurulu ilkokul ve ortaokullar için haftalık ders çizelgesini yeniden düzenledi. 1'inci sınıflar her gün ders bittikten 1 saat spor yapacak. Yeni çizelgeye göre 1-4'üncü sınıflarda ilk defa olarak "Oyun ve Fiziki Etkinlikler" adı altında yeni bir derse yer verilecek. İlk 3 sınıfta haftada 5 4'üncü sınıflarda 2 saat uygulanacak. 5-8'inci sınıflarda ise haftada 2 saat Beden Eğitimi ve Spor dersi uygulanacak. Ayrıca seçmeli derslerin "Sanat ve Spor" grubu içinde yer verilen Spor ve Fiziki Etkinlikler dersi haftada 2 ile 4 ders saati arasında uygulanabilecek. Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderdiği resmi yazıda, Obeziteyle Mücadele Başbakanlık Genelgesi hatırlatılarak, okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve üniversitelerde fiziksel aktivite ile ilgili stratejiler geliştirilmesi istendi.

Aritmetik kadar önemli

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Mustafa Öztürk, obeziteyle mücadelenin çocukluk çağlarında başlaması gerektiğine dikkat çekerek, spor yapmanın en az aritmetik dersleri kadar önemli olduğunu kaydetti. Dünyada yeni nesillerin yeni tehdidinin obezite ve obeziteye bağlı hastalıklar olduğunu belirten Öztürk, "Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yeni 4+4+4 eğitim sisteminde müfredatın fiziksel aktivitelere göre yenilenmesini resmen talep ettik. Onlar da kabul ettiler, ilkokul çocukları her gün 1 saat spor yapacak" dedi. Öztürk, Dünya Sağlık Örgütü'nün kalp-damar hastalıkları, diyabet, obezitenin önlenmesi, kas-iskelet sisteminin gelişimi, anksiyete ve depresyon riskinin azaltılmasının sağlanması için 5-17 yaş grubunun günde 60 dakika fiziksel aktivite yapması gerektiğini belirlediğini kaydetti.

Bahçeler toprak olsun

Öztürk, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan okul bahçelerinin otopark olarak kullanımının önlenerek kaza ve yaralanma riskinin azaltılması için toprak zemine çevrilmesi ve ağaçlandırılması istediklerini belirterek, "Okul bahçelerinde bırakın top oynayacak ip atlayacak yeri, trafik kazası riski var. Biz okul bahçelerinin fiziksel aktivite yapmaya uygun hale getirilmesini ve spor salanlarının sayısının artırılmasını talep ettik. Sadece ders çalışarak sınavlarda başarılı olurlar. Ancak hem spor yapıp hem ders çalışan çocuklar hayatta başarılı olurlar" diye konuştu.

(sabah)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.