banner

Öğrenciler özgürlük için Anayasa Mahkemesi’nde




Öğrenciler, YÖK yönetmeliğinin değiştirilmesi için Anayasa Mahkemesi'ne gidiyor.

öğrenci özgürlükGençler Meydana İnisiyatifi, bireysel başvuru hakkı kapsamında “bireysel hak ve özgürlüklerin sınırlandırıldığı” gerekçesiyle YÖK yönetmeliğinin hukuka aykırı maddelerinin iptal edilmesi için bugün Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak. İnisiyatif temsilcilerinden Işıl Kurt, “YÖK, eylem düzenlemeye de cinsel tacizde bulunmaya da aynı yaptırımı uygulamaktadır. Ayrıca, ‘üye olmamakla birlikte örgüt adına faaliyette bulunma veya yardım etme’nin de ‘atılma cezası’ndan sayılması, TMY’nin bir benzerinin üniversitelerde uygulanacağı anlamına gelir. Bu durumu yargıya taşıyacağız” dedi.

‘Fikirler hapsedilemez’

Gençler Meydana İnisiyatifi üyeleri, “Kimse üniversiteleri fikirlerin hapsedildiği bir cezaevine çeviremez” diyerek YÖK’ün bireysel hak ve özgürlükleri kısıtlayan maddelerini yargıya taşıyor. İnisiyatif temsilcilerinden Işıl Kurt, YÖK yönetmeliğindeki bazı maddelerde değişiklik yapıldığını ama değişikliklerin “öğrencilere ceza” niteliğinde düzenlendiğini söyledi.

Yapılan değişikliklerle, “başkalarını rahatsız edecek biçimde bağırma, şarkı söyleme, çalgı çalma, gürültü yapmanın” artık ceza olmaktan çıkarıldığını anımsatan Kurt, “kurum içinde izinsiz afiş ve pankart asmak, kurumca asılmış duyuruları yırtmak ve kirletmek” gibi olayların ise “uzaklaştırma cezası” yerine “kınama cezası” kapsamına alındığını söyledi.

‘Kınanacak konu olamaz’

“Afiş ve pankart asmak konusu kınanacak konular değildir” diyen Kurt şunları söyledi: “Öğrencinin düşündüğü bilimsel bir fikri afişle yansıttığı için kınanması söz konusu olamaz. Eylem yapmak, uyuşturucu kullanmakla aynı kefeye konulamaz. Hâlâ hırsızlık yapmak ile işgal ve benzeri fiillerle eylem yapmak eşit değerde gösteriliyor.”

Disiplin kurumu...

YÖK yönetmeliğinde “eylem yapmak, toplantı yapmak, boykot etmek” gibi olayların halen “ağır cezalarla suç kapsamına alındığına” dikkat çeken Kurt, “Bu maddeler iptal edilmeden, afiş asmak, pankart açmak serbest bırakılmadan, YÖK Disiplin Kurumu kaldırılmadan öğrencilere müjdeli haberden bahsedilemez” diye konuştu. Başvuru Anayasa Mahkemesi’ne yapılacak.

(cumhuriyet)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.